Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: suntem încă foarte departe de imunitatea colectivă
Covid-19: suntem încă foarte departe de imunitatea colectivă

Covid-19: suntem încă foarte departe de imunitatea colectivă

09 iul. 2020, 10:13,
în Sanatate

Foarte departe de imunitatea colectivă Covid-19. Un mare studiu medical spaniol indică faptul că imunitatea colectivă la coronavirus este departe de a fi atinsă și că măsurile de distanțare socială rămân cea mai bună abordare pentru gestionarea pandemiei.

De la începutul epidemiei globale de Covid-19, unii oameni de știință s-au bazat pe imunitatea colectivă pentru a opri pandemia. Această imunitate este atinsă când un număr suficient de oameni au fost infectați, permițând virusului să isi înceteze circulația. Prin acest mecanism, epidemia ar fi oprită. Dar, pentru a obține astfel de rezultate, 70 – 90% din populație trebuie imunizată. O opțiune care pare a fi din ce în ce mai compromisă.

Într-adevăr, un studiu spaniol de peste 60.000 de oameni asigură că doar 5% din populația spaniolă a dezvoltat Covid-19. Concluzii publicate în revista științifică The Lancet, potrivit Sante Magazine. Dacă o parte suficientă a populației nu este expusă infecției, atunci imunitatea colectivă poate fi, de asemenea, garantată prin vaccinare la scară largă. În acest moment, cercetătorii din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva acestui virus.

Foarte departe de imunitatea colectivă Covid-19

Conform raportului spaniol, prevalența anticorpilor împotriva Covid-19 a fost mai mică de 3% în regiunile de coastă, dar mai mare în regiunile Spaniei, unde epidemiile sunt foarte răspândite. În ciuda impactului ridicat al Covid-19 în Spania, estimările prevalenței rămân scăzute și sunt în mod clar insuficiente pentru a asigura imunitatea generală. Pentru a controla viitorul epidemiei, este obligatorie respectarea măsurilor de distanțare socială și a eforturilor de identificare și izolare a cazurilor noi și a contactelor acestora. „În prezent, imunitatea colectivă este dificil de realizat fără a accepta daune colaterale: numeroase decese în rândul populațiilor cu risc și saturația sistemelor de sănătate”, avertizează cercetătorii.

Acest studiu este cel mai extins pe această temă din Europa. Alte lucrări s-au făcut în China și Statele Unite. Peste tot, „concluzia principală a acestor cohorte reprezentative este că majoritatea populației pare să fi rămas neexpusă” coronavirusului, chiar și în regiunile în care circulația virusului este larg răspândită, potrivit articolului Lancet.

Exemplul suedez

Imunitatea colectivă a fost, în special, pariul Suediei. Țara a decis să lase virusul să se răspândească liber în populație, fără a inchide țara, lăsând școlile și afacerile deschise. O strategie care s-a dovedit a fi un eșec, deoarece Suedia ocupă acum locul al cincilea în lume privind rata de deces.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Mirela Vaida a răbufnit! A spus adevărul despre Emily Burghelea şi Vulpiţa: Avem filmările, a râs de...
observatornews.ro
Valentina a avut parte de o moarte violentă. Raportul legiştilor în cazul adolescentei care a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Senzații tari pentru Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu îl pune la grele încercări. Foto
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Laurențiu Reghecampf nu a mai rezistat și a dezvăluit umilința la care a fost supus
Playtech.ro
Cum să scapi de mucegai cu bicarbonat de sodiu. Funcționează și pe rosturi, și pereți
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`