Astăzi, 12 aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat un acord de majorare a ajutorului acordat Republicii Moldova, pentru a putea ajuta țara să facă față consecințelor războiului din țara vecină.
„Autoritățile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari”, a precizat FMI într-un comunicat, „pentru a ajuta Moldova să facă față impactului războiului din Ucraina și creșterii prețurilor internaționale la energie și alimente”.
Suma totală a acestui ajutor, aprobat inițial în decembrie, este astfel majorată la aproximativ 815 milioane de dolari.
„Războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești”, a comentat Ruben Atoyan, care a condus misiunea FMI în Moldova în perioada 4-11 aprilie.
PIB-ul Republicii Moldova nu va crește în acest an
PIB-ul Republicii Moldova nu va înregistra creșteri în acest an, potrivit unei previziuni a FMI, care este supusă unei „incertitudini considerabile”. Asistența anunțată, care vine în schimbul reformelor economice, este acordată în cadrul Facilității extinse de creditare (ECF) și al Facilității extinse de finanțare (EFF), cu o plată imediată de circa 149 de milioane de dolari.
Acordul mai trebuie doar să fie aprobat, în luna mai, de către consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional.
Președintele Băncii Mondiale, despre donațiile făcute pentru Republica Moldova
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anunțat tot astăzi că donatorii au aprobat deja 100 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, cu ajutorul agenției de creditare concesională, Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA).
Săptămâna trecută a avut loc o conferință a donatorilor, la Berlin, în cadrul căreia s-a convenit să fie oferit un sprijin financiar direct în valoare totală de 659,5 milioane de euro (720,7 milioane de dolari).
Republica Moldova, una dintre țările cele mai afectate de conflictul dintre Ucraina și Rusia
Un raport al Băncii Mondiale publicat duminică a arătat că Moldova va fi probabil una dintre țările cele mai afectate de conflict, nu numai din cauza proximității sale geografice și a vulnerabilităților sale inerente, fiind o economie mică, strâns legată de Ucraina și Rusia.
În plus, această parte a Europei este dependentă de gazele naturale pentru a-și satisface nevoile energetice. O țară mică, situată între Ucraina și România, Moldova a fost zguduită de crize politice repetate de când a devenit independentă de URSS în 1991, spune AFP.