Prima pagină » International » FMI anunță intrarea în incapacitate de plată a mai multor țări
FMI anunță intrarea în incapacitate de plată a mai multor țări

FMI anunță intrarea în incapacitate de plată a mai multor țări

26 sept. 2022, 14:23, 1 ,
în International

FMI lansează un avertisment sumbru și anunță că mai multe țări vor intra în incapacitate de plată. Conform datelor existente, Fondul Monetar Internațional explică faptul că împrumuturile totale ale țărilor care au probleme din punct de vedere economic au însumat 140 de miliarde de dolari, în luna august.

La nivel intern, economistul Mircea Coșea a arătat că România ar putea intra în incapacitate de plată dacă va continua politica economică curentă.

FMI anunță incapacitate de plată pentru mai multe țări

Oficialii de la FMI au explicat faptul că există posibilitatea ca mai multe țări să intre în incapacitate de plată din cauza datoriilor pe care le-au acumulat. La sfârșitul lunii august, o analiză arăta că sunt 44 de programe separate a căror valoare de împrumut a depăşit pragul istoric de 140 de miliarde de dolari. Suma menţionată anterior va crește considerabil în perioada următoare și sunt deja cinci țări care au se află în incapacitate de plată.

Aceeași experți explică faptul că vor exista suplimentări ale dobânzilor băncilor centrale şi că actualele costuri de împrumut vor fi majorate. Acești factori cumulați vor declanșa o recesiune severă. Menţionăm faptul că angajamentele totale ale FMI ale împrumuturilor care nu au fost incă plătite însumează 268 de miliarde de dolari.

”Valoarea împrumuturilor creşte proporţional cu riscurile mai mari cu care se confruntă ţările care apelează la noi pentru sprijin”, a declarat Bikas Joshi, director în departamentul de strategie, politici şi revizuire al FMI

Momentan, lista de țări care au intrat în incapacitate de plată însumează Zambia, Sri Lanka, Liban, Surinam care negociază acorduri de salvare pentru a restructura datoriile lor.

România la un pas de incapacitate de plată

Mircea Coșea, un cunoscut analist economic a anunțat recent faptul că datoria României a ajuns la aproximativ 50% din PIB ceea ce face ca țara noastră să intre în incapacitate de plată. Economistul a dezvăluit că, în lipsa unei politici economice sănătoare, țara noastră nu va mai putea rambursa sumele de bani împrumutate din exterior:

Pe noi sigur că ne afectează, pentru că sunt câteva elemente care nu pot fi rupte de dolar. În principal importul de energie și în special importul de petrol. Importul de petrol se face tradițional în dolari. Toate astea (nr. preţul energiei şi carburanților) vor fi influențate, nu pot să vă spun în ce proporție, cum, dacă, mai mult sau mai puțin, dar oricum influența va fi, nu imediat, dar ea va veni. explică analistul economic.

O altă problemă este incapacitatea țării de a suplini, din producția internă, necesarul de alimentație a populației. La intrarea în incapacitate de plată va contribui şi creșterea dolarului, monedă care a ajuns la un maxim istoric. Cu alte cuvinte, importurile venite dinspre SUA vor fi mai scumpe, iar energia va fi la rându-i mai scumpă pentru că pe piața internațională plată se face cu moneda americană. Un alt efect al acestei creșteri se va resimți și în cumpărarea tehnologiei care, în cea mai mare proporție, vine dinspre SUA. Așadar, digitalizarea ne va costa mai scump, iar energia va urca la prețuri incomparabile cu anii trecuți. Cu toate acestea, și cu anunțul FMI, cel mai negru scenariu pare să prinde contur, cel în care România ar putea intra în incapacitate de plată.

 

Comentarii
  • Mănîncă caca !, specialistul de 2 lei !, la datorie de 50% din PIB nici pe departe încă nu întri în incapacitate de plată !, pentru a fi în pericol de faliment trebuie să fie datorie de peste 100% din PIB!, mai exact de pe la datorie 130% din PIB tei dus pe topogan ori mai reziști oleacă cu noi înprumuturi !, în Europa avem țări mari care de facto sunt în faliment ! , căutațile voi pe alea cu datorie peste 130% din PIB dacă vreți să știți și să nu vă mutați acolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`