Prima pagină » Sanatate » Fluconazol candidă bucală. Ce presupune această afecțiune?

Fluconazol candidă bucală. Ce presupune această afecțiune?

24 feb. 2023, 13:32,
în Sanatate

Fluconazol pentru candidă bucală este prescris tot mai des de către specialiști. În ultimii ani, prevalența bolilor fungice a crescut semnificativ, datorită utilizării pe scară largă și nu întotdeauna raționale a antibioticelor, citostaticelor și hormonilor corticosteroizi.

Candidoza, cauzată de ciuperca Candida albicans, asemănătoare drojdiei, este cea mai frecventă în practica clinică. Atât factorii locali, cât și cei sistemici contribuie la dezvoltarea candidozei. De exemplu, prezența macerației, a erupției cutanate și a paronichiei sunt importante în cazul candidozei cutanate. Candidoza apare cel mai frecvent la pacienții cu diabet zaharat, infecție HIV, hemoblastoză și cu utilizarea prelungită și necontrolată a antibioticelor și a hormonilor corticosteroizi.

Fluconazol pentru candidă bucală. Prin ce se caracterizează această boală?

Manifestările clinice ale candidozei se caracterizează prin leziuni ale mucoasei bucale, esofagului, tractului urogenital, pielii și unghiilor. Diseminarea hematogenă este cea mai severă. Leziunile cutanate din candidoză se caracterizează prin vezicule, pustule, care se deschid rapid pentru a forma eroziuni.

Fluconazol este administrat pentru tratamentul candidozei mucoaselor, inclusiv a mucoasei orale, a gâtului și a candidozei atrofice orale asociate cu purtarea de proteze dentare. 200 mg până la 400 mg în prima zi și apoi se continuă cu o doză de 100 mg până la 200 mg, durata tratamentului fiind stabilită de medic.

În candidoza orofaringiană, se administrează de obicei 50-100 mg o dată pe zi, timp de 7-14 zile. Dacă este necesar, tratamentul poate fi mai îndelungat, de 3 săptămâni, la pacienții sever imunocompromiși. Fluconazolul se utilizează zilnic, o dată pe zi. Pentru candidoza mucoaselor, doza recomandată de fluconazol este de 3 mg/kg o dată pe zi. În prima zi, se poate utiliza o doză de șoc de 6 mg/kg pentru a atinge mai rapid concentrația de echilibru.

Pentru a trata aftele bucale, medicul prescrie antifungice, analgezice atunci când este indicat și antihistaminice care sunt potrivite pentru mucoasa bucală. De asemenea, în terapie intră pastiluțe, geluri, lichide de apă de gură. Preparatele conțin adesea ingredientele active, precum nistatină, miconazol sau amfotericină B.

Cum pot fi tratate aftele bucale? Medicamente prescrise de medici

Cea mai frecventă metodă este tratarea mucoasei bucale a copilului cu o soluție de sodă 10%. Astfel, amestecul se pregătește dintr-o linguriță la un pahar de apă fiartă la temperatura camerei.  Se folosește un tampon steril îmbibat în soluție pentru a șterge mucoasa bucală, fără a uita zona de sub limbă, interiorul obrajilor și buzele.

Fluconazolul poate începe să acționeze după doar o zi. În special, producătorul medicamentului original Pfizer raportează în mod specific că ameliorarea apare în 24 de ore. Cu toate acestea, trebuie să vă consultați medicul pentru a exclude prezența altor agenți patogeni.

Acest medicament are și efecte secundare. Astfel, apar dureri hepatice, disfuncție hepatică, creșterea enzimelor hepatice. De asemenea, multe persoane suferă de amețeli, dureri de cap și tulburări de ritm cardiac. Printre efectele negative provocate de medicament se numără reacții alergice cutanate, erupții și înroșirea zonelor de piele.

Fluconazol pentru candidă bucală este prescris de către medici pentru a preveni și trata diverse infecții fungice. Acesta aparține unei clase de medicamente numite antifungice azolice. Acesta acționează prin uciderea agentului patogen sau prin împiedicarea creșterii acestuia

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
Dailybusiness.ro
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`