Prima pagină » Titlurile zilei » Florin Surdu, un tânăr din Iași, recondiționează laptopuri pentru a le dona: „Feedbackul pe care l-am primit a fost copleșitor”

Florin Surdu, un tânăr din Iași, recondiționează laptopuri pentru a le dona: „Feedbackul pe care l-am primit a fost copleșitor”

06 nov. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Titlurile zilei

Florin Surdu, un tânăr programator din Iași, și-a propus să facă o diferență în comunitatea sa. Recondiționează laptopuri și le donează elevilor și organizațiilor care au nevoie de ele, oferindu-le o șansă mai mare de acces la educația digitală și la resursele online

La doar 30 de ani, Florin Surdu, un profesionist în domeniul IT, a transformat pasiunea sa pentru tehnologie într-un proiect de suflet: recondiționarea laptopurilor vechi și le donează școlilor din satele îndepărtate din județul Iași. Angajat într-o companie de software și activând în pararel, pe cont propriu, Florin se implică de mult timp în proiecte locale, dar de această dată și-a canalizat energia într-o inițiativă ce aduce beneficii directe celor mai puțin norocoși. Totul a pornit de la dorința de a ajuta, iar azi, zeci de copii din Iași pot accesa informații și resurse educaționale cu ajutorul laptopurilor recondiționate de el.

Florin Surdu, un tânăr din Iași, recondiționează laptopuri pentru a le dona

Inițiativa a prins contur când Florin a descoperit un laptop vechi, uitat într-un dulap.

„Inițiativa mea a început dintr-o simplă dorință de a face o diferență. Am observat că aveam un laptop vechi care stătea nefolosit în dulap. Gândindu-mă că acestea ar putea fi de mare ajutor pentru cineva, am decis să le recondiționez și să le donez”, spune Florin Surdu.

Astfel, a început să recondiționeze laptopuri vechi, donându-le către diverse organizații și școli. Florin nu s-a oprit la propriile echipamente, acesta și-a mobilizat prietenii și comunitatea din Iași prin intermediul rețelelor sociale, primind donații de la oameni care aveau laptopuri nefolosite. Unele dispozitive necesitau doar o curățare și reinstalare de software, dar altele aveau nevoie de componente noi, cum ar fi hard disk-uri și memorii RAM.

„Când am împărtășit această idee cu prietenii, m-am bucurat să văd că au reacționat pozitiv, dorind să contribuie și ei cu laptopuri pe care nu le mai foloseau. După ce am început să primesc laptopurile, am observat că multe dintre ele aveau specificații tehnice modeste, ceea ce m-a determinat să caut componente second-hand pe site-uri de specialitate și grupuri de Facebook pentru a le îmbunătăți. Primele patru laptopuri pe care le-am recondiționat au fost un succes, iar când am anunțat pe rețelele sociale că doresc să le donez asociațiilor și școlilor, am primit un val de aprecieri și mesaje de la oameni care doreau să contribuie la acest proiect. A fost o experiență incredibilă să văd cum comunitatea se mobilizează în jurul unei cauze comune”, a spus Florin Surdu.

Timpul alocat recondiționării variază de la câteva ore pentru un simplu upgrade software, iar câteva zile pentru dispozitive mai deteriorate.

„Timpul necesar pentru recondiționarea unui laptop variază considerabil, în funcție de complexitatea fiecărui caz. Pentru o simplă formatare, procesul poate dura 1-2 ore. În schimb, dacă este nevoie de curățare amănunțită, înlocuirea unor componente sau upgrade-uri, timpul poate crește la 3-4 ore. Procesul include curățarea fizică a laptopului, reinstalarea sistemului de operare, actualizarea driverelor și, în unele cazuri, înlocuirea hard-disk-ului sau a memoriei RAM pentru a îmbunătăți performanța”, a explicat Florin Surdu.

Colaborarea cu școlile și impactul asupra beneficiarilor

În colaborare cu directori de școli și administratori de asociații, Florin s-a asigurat că echipamentele ajung la cei care au cu adevărat nevoie.

„Am avut privilegiul de a colabora cu administratori de asociații și directori de școli care sunt foarte implicați în comunitate. Acești parteneri sunt dornici să ajute la distribuirea laptopurilor către elevi care au nevoie, asigurându-se că echipamentele ajung la cei care le vor folosi cu adevărat”, a spus Florin Surdu.

Până acum, a donat aproximativ 20 de laptopuri și sisteme PC, oferindu-le copiilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile IT și de a accesa resurse educaționale online.

„Până în prezent, am recondiționat și donat aproximativ 20 de laptopuri și sisteme PC. Fiecare laptop a necesitat timp și dedicare, dar am realizat că fiecare dintre aceste echipamente poate face o diferență semnificativă în viața cuiva. Feedbackul pe care l-am primit a fost copleșitor. Administratorii asociațiilor și directorii școlilor m-au contactat pentru a-mi mulțumi și pentru a-mi spune cât de important este ajutorul oferit. Aceștia au subliniat că laptopurile sunt esențiale pentru copiii care își doresc să își dezvolte abilitățile IT, facilitând accesul la resurse educaționale online și sprijinind procesul de învățare”, a explicat Florin Surdu.

Un moment emoționant pentru el a fost atunci când a donat laptopuri la o asociație din Popricani și a fost întâmpinat cu îmbrățișări de copiii din primele bănci, un gest care l-a motivat să continue.

„La intrarea în clase, când am deschis ușa pentru a le aduce vestea, am fost întâmpinat cu căldură de copiii din primele bănci, care m-au îmbrățișat ca o formă de salut. Acea interacțiune mi-a atins inima și m-a motivat să îmi continui eforturile de a ajuta cât mai mult. Ulterior, am donat laptopuri și către școlile principale din Valea Lupului și Lunca Cetățuii, precum și către alte școli mici din satele din jurul Iașului”, a povestit Florin Surdu.

Florin a extins ajutorul și la alte instituții din zona Iașului. O donație importantă a fost un server echipat cu un procesor i7 și 24 GB RAM, destinat unei asociații de caritate locale, pe care Florin l-a pregătit să funcționeze cu un server local pentru gestionarea proiectelor interne ale organizației.

Florin Surdu, un tânăr din Iași, recondiționează laptopuri pentru a le dona. Dedicat comunității și cu dorința de a ajuta, Florin continuă să ofere sprijin celor care au nevoie de tehnologie, arătând că și un simplu laptop recondiționat poate deschide oportunități și poate schimba vieți.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Ce pensie are Laura Lavric. Cântăreaţa de muzică populară, umilită: 'Nu se poate aşa ceva'
observatornews.ro
Cum ajungi independent financiar la 45 de ani. Iancu Guda: "Se poate ajunge acolo cu două condiţii"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
Taxa pe stâlp, cine este scutit. Cum se va calcula impozitul pe construcții anual
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`