Joi, 18 februarie, Florin Cîțu, premierul României, a declarat că restricțiile din pandemie încă sunt necesare, în ciuda campaniei de vaccinare.
„Vreau să revenim la normal dar nu ajunge campania de vaccinare, trebuie neapărat să mai păstrăm măsurile de acum, masca, distanţare, trebuie să nu ne relaxăm în acest moment pentru că am câştigat foarte mult, campania ne ajuta dar nu am trecut de pandemei şi ca să ajungem la concertele rock trebuie să mai stăm puţin aşa acum”, a indicat el la Digi24.
În legătură cu zvonurile ce vizează un pașaport de vaccinare, premierul declarat următoarele:
„Trebuie să avem mai multe date până să luăm o decizie. Este complicat să ai o astfel de discuţie până când nu ai vaccinat 70% din populaţie. Dar după ce va trece pandemia nimeni nu va mai discuta de acest paşaport de vaccinare. Până nu avem 70% nu are sens să mai vorbim de acest paşaport de vaccinare”. El a adăugat că România are anumite reguli la intrarea în ţara astfel încât nu e neapărat nevoie de paşaport de vaccinare.
Florin Cîțu rămâne optimist: „Vom ajunge la 100.000 de vaccinuri pe zi”
Florin Cîțu nu renunță la obiectivul său și spune că România va ajunge să vaccineze 100.000 de oameni pe zi, cu toate că, până acum, nu s-a ajuns nici măcar la jumătate. Premierul preconizează că 70% dintre români vor fi vaccinați până în luna septembrie.
Vom ajunge la 100.000 de vaccinuri pe zi. Vom atinge 10 milioane de români în septembrie, e posibil și mai devreme.”, a declarat Florin Cîțu.
Florin Cîțu: „Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla”
În aceeași seară, premierul a refuzat să spună dacă veniturile bugetarilor vor scădea în acest an, mai ales după ce a anunțat desființarea unor sporuri. După ce și Raluca Turcan a confirmat această tăiere, azi, premierul a spus că sunt doar zvonuri: ”nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor”!
La Digi 24, premeirul Florin Cîțu a fost întrebat dacă veniturile bugetarilor o să scadă în 2021, însă acesta a oferit următorul răspuns:
”Sunt domenii în care sunt 30%, sunt domenii în care sunt mai mult de 30%. Din anvelopa salarială, sporurile reprezintă 30%. Noi am decis să menținem veniturile la nivelul lunii decembrie 2020. Eu vreau să facem reformă în administrație, modul în care oamenii sunt evaluați.
Am plafonat salariile. Legea salarizării a trecut prin Parlament, iar orice corectare se va face tot în Parlament. De unele sporuri știam. Toate organismele internaționale, agențiile de rating, Comisia Europeană, ne-au atras atenția că dacă mergem în acest ritm nu vom putea plăti nici pensii, nici salarii.
Și în 2021 vom avea o economie performantă, vor crește veniturile celor din sectorul privat, vom avea o inflație în scădere. Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla.”, a declarat Florin Cîțu.
Florin Cîțu: „Noua lege a salarizării va fi modificată”
Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, 16 februarie, că Ministerul Muncii elaborează o nouă lege a salarizării, al cărei prim draft va fi discutat în coaliția de guvernare și apoi trimis în Parlament. Șeful Guvernului a explicat în două cuvinte cum vor evolua veniturile bugetarilor în urma aplicării noii legi.
„Modificarea legii salarizării trebuie să reflecte, să facă legătura directă și transparentă între performanță și venit, ceea ce nu vedem astăzi. Cum va arăta și cum vor fi sporurile, vom vedea.”