Sunt contre în spaţiul public legate de pensiile românilor și de eventualele renegocieri asupra PNRR. De exemplu, Florin Cîțu a declarat că ar fi dispus să renunțe la creștera vârstei de pensionare. Asta în condiţiile în care se dorea ca acest lucru să se facă în mod opţional.
Recent, în spaţiul public au apărut mai mulţi lideri politici care au avansat ideea că PNRR trebuie renegociat mai ales în contextul procentului din PIB alocat pensiilor.
Florin Cîțu vrea să renunțe la creșterea vârstei de pensionare
Așadar după ce în spaţiul public a apărut informația precum că va fi implemantată creșterea vârstei de pensionare, Florin Cîțu anunță că acest lucru poate fi trecut cu vederea mai ales în contextul în care proiectul depus de liberali nu crează o obligativitate:
„În PNRR nu este vorba doar despre creșterea pensiilor. Dacă era vorba doar despre asta, nici nu le puneam acolo. PNRR-ul este despre reforma sistemului de pensii. Avem nevoie de o legislație separată. Sunt mai multe lucruri. Cred că nu a fost înțeles. E vorba de ceva voluntar, poate un om vrea să lucreze în plus. Nu era un sistem obligatoriu. Nu e ceva la care ținem foarte mult, deși ar ajuta bugetul. Soluțiile trebuie să vină de la Guvern”, a spus Cîțu.
Vă aducem aminte faptul că proiectul liberal prevedea creșterea vârstei de pensionare în mod opţional. Așadar, cei care au 65 de ani și doreau să lucreze o puteau face până la vârsta de 70 de ani. De altfel, nu a fost singurul proiect controversat luat în calcul de liberali. Vă aducem aminte faptul că Raluca Turcan a menționat faptul că va creștere vârsta de pensionare pentru femei.
Sunt contre dure în coaliție legate de pensiile românilor stabilite în PNRR
În altă ordine de idei menţionam faptul că în ultima săptămână în spaţiul public au fost mai multe contre între politicienii din coaliția de guvernare pe subiectul pensiilor românilor stabilite în PNRR. Marcel Ciolacu a declarat faptul că se ia în considerare o renegociere a PNRR-ului:
”În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul ÎI care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu.
Asta în condiţiile în care Florin Cîțu a afirmat faptul că renegocierea PNRR este imposibilă în contextul actual, iar premierul Nicolae Ciucă a afirmat faptul că au existat discuții cu miniștrii din Guvern dar și cu președintele Klaus Iohannis care, conform altor surse, ar tinde spre o negociere:
”La discuția pe care am avut-o cu domnul președinte și cu fiecare ministru în parte s-a discutat și subiectul pensiilor.
Este adevărat, domnul ministru a discutat și atunci, cum de altfel mi-a spus și mie, nu este de acord cu acel procent de 9,4% la pensii, ceea ce spunem și noi. Am decis să începem reforma. Nu s-a pus problema aprobării acestui subiect, a fost doar o discuție.”, a spus Nicolae Ciucă.
Liderul PNL a precizat faptul că renegocierea PNRR nu este posibilă înainte de 2023. În aceste condiții vom vedea dacă se va creșterea vârstei de pensionare, fie și ea opţionala.