Premierul interimar al României, Florin Vasile Cîțu, face în aceste momente declarații de presă la Palatul Victoria. Acesta a menționat că certificatul verde ar urma să fie obligatoriu în toate magazinele alimentare din țară.
Declarația a fost făcută după ce a fost interpelat de un jurnalist despre carantinarea județului Ilfov care a înregistrat o rată de incidență de peste 15 cazuri la mia de locuitori.
„Nu vorbim de carantinare (n.r pentru Bucureşti şi Ilfov), dar ne uităm la măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Una ar fi impunerea certificatului verde pentru orice activitate din România. Cred că, dacă vrem să avem economia deschisă, e o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat de reducerea orelor de activitate în weekend pentru diverse sectoare”, a mai declarat Florin Cîţu.
Întrebat recent dacă certificatul verde ar putea deveni obligatoriu peste tot, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a dat exemplul occidentului.
„Eu pot să vă spun că în Occident, în foarte multe locuri, instituții, localuri se intră cu acest certificat digital. Așa este. Și dacă noi ne dorim o țară ca afară, atunci trebuie să începem să ne și purtăm ca mentalitate ca afară. În Bruxelles poți fi oricine, din orice țară, dacă nu ai certificat digital, poți să vii și cu pașaport diplomatic, poți să fii și ministru, ești controlat și este corect, pentru că nu scrie pe nimeni că, dacă este ministru, nu poate fi purtător de virus. Toți putem să fim purtători, toți putem să ne infectăm”, a răspuns ministrul interimar al Sănătății.
Ce spune Florin Cîțu despre persoanele nevaccinate anti-Covid-19 din sistemul medical
„Alături de alţi membri din Guvern, dl Kelemen Hunor, dl Cseke Attila şi dl Lucian Bode, am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune la Parlament. Pe scurt, persoanele angajate care nu sunt vaccinate şi nu au trecut prin boală, din sistemul de sănătate public şi privat, vor trebui să se testeze pe banii proprii. Este valabil şi pentru cei din aviaţie şi IGSU, propunerea a venit de la domnul Lucian Bode. Dacă nu ar fi trecut moţiunea de cenzură, proiectul de lege ar fi fost aprobat în şedinţă de Guvern şi trimis Parlamentului în procedură de urgenţă”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern.
Florin Cîțu, atac la Ioana Mihăilă
Fostul premier Florin Cîțu o acuză pe Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății în cabinetul său, despre faptul că nu a semnat un aviz din care România primea mai multe teste PCR și antigen.
„Ministerul Sănătății a depus o aplicație în 2 iulie și aprobată pentru mai multe teste PCR și antigen. În ceea ce privește semnarea contractului de finanțare acesta a fost transmis spre avizare în prima jumătate a lunii august, direcția juridică a vorbit de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre semnarea urgentă a acestuia… Contractul a fost returnat direcției juridice neavizat în 7 septembrie. Deci acești bani au fost pierduți pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru”, a spus Cîțu.
Premierul interimar, declarații despre amânarea plății facturilor la gaz și energie
Florin Cîțu a adus în discuție și amânarea plății facturilor la electricitate și gaze naturale. De asemenea, fostul premier a avansat compensarea facturilor.
„Sunt măsuri pe care le putem lua în calcul. Anul trecut am făcut acest lucru cu taxele. Anul trecut am amânat plata taxelor o perioadă pentru companii. Nu aș vedea de ce nu am putea să facem acest lucru anul acesta pentru persoane fizice sau pentru companii, împreună. Sunt măsuri pe care le consider bune, le voi lua în calcul și putem să le folosim. Deja am avansat compensarea, am vorbit de plafonare. De amânarea facturilor – este ceva ce deja am făcut anul trecut, deci nu aș vedea o diferență față de situația excepțională de anul trecut”, a declarat Florin Cîțu.