După ce miniştrii propuşi de Dacian Cioloș primesc aviz negativ pe bandă rulantă, se pare că Florin Cîțu şi PNL au decis să joace dur şi să vină cu aceeași propunere de premier în persoana președintelui de partid. Dacă cei din USR nu doresc să accepte propunerea, atunci liberalii se gândesc deja la alegeri anticipate.
La ieșirea de la comisia de Externe din Parlament, Dan Barna a reluat subiectul propunerii de premier în persoana lui Florin Cîțu. Fostul președinte USR a refuzat categoric că să accepte o eventuală propunere de acest fel.
PNL l-ar putea propune din nou pe Florin Cîțu pentru funcţia de premier
În contextul în care miniştrii propuşi de Dacian Ciolos primesc avize negative în comisiile din Parlament, cei din PNL joacă dur şi vor să propună din nou pe Florin Cîțu pentru varianta de premier al României. Încă de la începutul negocierilor de la Cotroceni, vocile publice din PNL au afirmat faptul că partidul îl susţine în totalitate pe Florin Cîțu, președintele partidului, pentru propunerea de premier al României.
Totuşi, Dan Barna a spus clar şi răspicat că USR nu îl va susţine pe Florin Cîțu şi că se pregăteşte de o alianţă cu PNL dacă cei din urmă vor veni cu o altă propunere de premier.
De nenumărate ori, plenul este suveran, majoritatea se confirmă sau se infirmă. Ne vom susține punctul de vedere și vedem. Portița este în continuare deschisă legată de colaborarea cu PNL. Este o singură nuanță, subiectul Florin Cîțu este unul închis. Nu are susținere din USR. Portița este deschisă. Confirm disponibilitatea la dialog, dar cu un alt premier. Mâine poate criza să înceteze dacă se va vota un Guvern cu Dacian Cioloș. (…) a declarat Dan Barna.
PNL ia în calcul scenariul alegerilor anticipate
La sediul PNL au ajuns mai multe sondaje de opinie care arată faptul că formaţiunea politică a pierdut aproxiamtiv 4 procente de la ultimele alegeri. Liderii consideră că aceste procente se pot recupera uşor dacă există o mobilitate exemplară în teritoriu. În schimb, USR a pierdut tot aproximativ 4 procente dar aceștia nu ar putea compensa pierderea cu activul de partid din teritoriu pentru că nu au organizaţiile la fel de consolitate.
În scenariul anticipatelor, marea problemă este AUR, care aproape că și-a dublat scorul electoral și este partidul aflat pe val. Dacă AUR va obține peste 15%, atunci situația politică se complică.
Cei de la PNL sunt conștienți că PSD-ul va câștiga alegerile anticipate, dar scorul social-democraților nu va fi atât de mare încât să-i impună automat la guvernare. În acest context, cei de la PSD vor trebui să caute o alianță, iar singurii aliați ar putea fi cei de la AUR. Aici, PNL-ul mizează pe ajutorul extern, asta pentru că Bruxelles-ul va face tot posibilul ca AUR să nu intre la guvernare, au mai precizat surse liberale pentru stiripesurse.ro
Guvernul Cioloș este ca și picat în Parlament după ce miniștrii primesc avize negative
Toţi miniştrii audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament au primit avize negative. Vorbim despre cinci miniştri care nu i-au convins pe parlamentari:
Iulia Popovici – Ministrul Culturii
Tudor Pop – Ministrul Tineretului şi Sportului
Monica Berescu – Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
Nicu Fălcoi – Ministrul Apararii Nationale
Ilie Dan Barna – Ministrul Afacerilor Externe