Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu se împrumută din nou de pe pieţele internaţionale
Florin Cîțu se împrumută din nou de pe pieţele internaţionale

Florin Cîțu se împrumută din nou de pe pieţele internaţionale

07 iul. 2020, 14:16,
BZI.ro, în Actualitate

Florin Cîțu se împrumută din nou de pe pieţele internaţionale. Astăzi, Ministerul Finanţelor a ieşit din nou pe pieţele internaţionale pentru a se împrumuta, precedenta astfel de operaţiune fiind încheiată spre finele lunii mai din anul 2020.

Ministerul Finanţelor intenționează să atragă finanţare de pe pieţele internaţionale. Împrumutul în dolari, cu scadenţp pe 10 ani şi pe 30 de ani, respectiv 14 februarie 2031 şi 14 februarie 2051, cu un cupon fix, va fi plătibil semi-anual.

Pentru prima tranşă dobânda este formată din midswap plus 265 puncte de bază, iar pentru a doua dobânda este fixă de 4,25%, dar cel mai probabil se va fixa în funcţie de cerere. Aranjori emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, ING, J.P. Morgan, arată datele Bloomberg.

Florin Cîțu se împrumută din nou: Deficit bugetar de 72 miliarde lei

​Valoarea împrumutului va fi publicată după ce se strâng ofertele de la investitori, iar preţul se va forma în funcţie de cerere. Cel mai probabil, valoarea va fi publicată astăzi, după ora 18.00.

Aceasta este prima emisiune de bonduri de pe pieţele internaţionale după decizia agenţiei de rating S&P de la începutul lunii iunie prin care a menţinut ratingul României. Aceasta este o finanţare denominată în dolari. Spre comparaţie pe 18 mai 2020 Ministerul Finanţelor s-a împrumutat în euro de pe pieţele internaţionale.

​Guvernul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 72 miliarde lei, conform ultimei rectificări bugetare.

Ministrul Finanțelor susține că România nu are nevoie de FMI

Ministrul Finanțelor a declarat că România este singura țară din afara zonei euro care nu are nevoie de o finanțare de la o instituție tip FMI.

„Nu vom avea nevoie de FMI. Suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare. Avem încrederea finanţatorilor privaţi. Am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în perioadă de criză, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde. În criză ne-am împrumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani şi bineînţeles că ne uităm în continuare să ne finanţăm atât de pe piaţa internă. Mai pregătesc o surpriză pentru români în ceea ce priveşte împrumuturile. Dobânzile sunt în jos, în jur de 3% la lei, depinde de scadenţă. Aici lucrăm foarte bine şi cu banca centrală”, a spus ministrul.

Deficit bugetar de 6,7% din PIB

Ministrul de Finanațe susține că România va înregistra în acest an un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar contracția economică se va situa la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut.

„Economia globală trece astăzi printr-o criza nemaiîntălnită, în care a trebuit să ținem mai întâi oamenii sănătoși, dar nici să omorâm economia. A fost o provocare mare pentru acest Guvern. Noi ne uităm la noi, dar lucrurile sunt dificile pentru toate economiile. În SUA se estimează un deficit bugetar de aproape 24% din PIB, în acest an.

În Europa, zona euro, va fi în jur de 13%, iar în Romania de 6,7% din PIB. În acest moment și lucrurile arată ok. Am reușit, prin măsurile pe care le-am luat, să avem primul trimestru de creștere economică, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, după Irlanda, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. PIB-ul la 6 luni, avem trimestrul 2 care este afectat negativ, și aici vom avea o contracție a economiei într-un scenariu care merge pentru final de an spre minus 2,2% din PIB pentru tot anul“, a spus Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *