Conform surselor guvernamentale, premierul Florin Cîțu le-a cerut tuturor autorităţilor din subordine să se mobilizeze la capacitate maximă pentru ca, până pe 1 iunie, România să ajungă la 5 milioane de persoane complet vaccinate împotriva COVID-19.
Aceleaşi surse spun că, în pofida statisticilor, premierul este optimist că se poate atinge această cifră mai ales în contextul în care există suficiente doze de vaccin.
Florin Cîțu speră atingerea pragului de vaccinare la data de 1 iunie 2021
Premierul consideră că obiectivul de a avea 5 milioane de persoane vaccinate până la data de 1 iunie 2021 este unul realizabil şi, conform surselor guvernamentale ale celor de la stiripesurse.ro, Florin Cîțu a cerut mobilizarea în masă a tuturor instituţiilor competenţe şi care se afla în subordine.
Florin Cîțu a transmis faptul că există suficiente doze la Guvern pentru atingerea pragului şi că mai trebuie doar muncă şi seriozitate din partea celor care gestionează campania. De altfel, pentru a supraveghea procesul de vaccinare, atât premierul cât şi mai mulţi miniştri se vor deplasa la mai multe centre de vaccinare unde vor transmite mesaje care să îi îndemne pe oameni să se vaccineze, sperând la un imbold al campaniei de vaccinare.
Medicul Alexandru Rafila nu este atât de optimist
În mai multe declaraţii făcute de medicul Alexandru Rafila se poate observa tenta reprezentantului României la OMS. Vorbim despre faptul că parlamentarul nu este atât de optimist şi a declarat în repetate rânduri că pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins de autorităţi pe data de 1 iunie. Acesta a criticat anunțul de relaxare de pe data de 15 mai 2021.
Am auzit și declarația domnului prim-ministru, referitoare la data de 1 iunie. Eu o să vă spun sincer, dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic.
De altfel, medicul a explicat, într-o intervenţie la postul B1 TV faptul că mesajul prea optimist al autorităţilor şi relaxarea de pe data de 15 mai, dată de la care românii nu au mai fost obligaţi să poarte mască, a fost un imbold care a dăunat campaniei de vaccinare din România.
A fost un tur prea trimfalist care nu era potrivit. Noi trebuia să avem un soi de mulţumire rezervatp fată de evoluţia pandemiei. Vă dau un exemplu foarte simplu, tari care au acoperire vaccinală mai mare decât România, cum este Franța, au de 5 ori mai multe cazuri. Mă refer raportat la populaţie. Noi avem o incidentă cumulată de 100 iar ei au o incidentă de 500. Ori, asta îmi arată că nu este exclus ca şi în România să ne întoarcem în aceste situaţii. În afară de România, Portugalia şi incă vroe 2 ţări mai mici . Majoritatea ţărilor di nUE incă au probleme în ceea ce priveşte răspândirea bolii. Se poate întâmpla orice fel de evoluţie nefavorabilă pe un teritoriu circular cum este Uniunea Europeană. a menţionat Alexandru Rafila la un post de televiziune.