În contextul pandemiei provocată de noul coronavirus, unele firme riscă să fie închise temporar, potrivit unei propuneri făcută de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și care este, în acest moment, analizată de către Guvern.
În cadrul unei conferințe de presă, Florin Cîțu a afirmat că ar fi vorba de o suspendare a activității de cel puțin două săptămâni, însă putem vorbi și despre perioade mai lungi, în funcție de gravitatea abaterii.
Iată declarația premierului României, Florin Cîțu:
„Au fost multe discuții în momentul în care am relaxat condițiile pentru anumiți operatori economici. Din păcate, chiar dacă unele restricții au rămas în vigoare, foarte mulți operatori economici, care nu respectă aceste restricții. Această propunere vine exact, după ce aceste observații au avut loc în ultima perioadă, pentru a emite un act normativ, care să reglementeze această situație, cu suspendarea activității pe o perioadaă determinată.”, a declarat Florin Cîțu, citat de Antena 3.
Prim-ministrul a arătat că suspendarea activității se poate realiza pe o perioadă de două săptămâni sau poate fi prelunguită, în funcție de gravitatea abaterii. Mai mult, acesta a completat că este doar o propunere, neexistând în momentul de față un act normativ, care să o reglementeze.
Putem să începem cu două săptămâni și apoi să creștem treptat, pentru cei care nu respectă în continuarea măsurile.
Cred că mergem cu o perioadă minimă de două săptămâni. Dar asta este doar ce aș propune eu, încă nu avem actul normativ .”, a declarat Florin Cîțu, în cadrul conferinței de presă.
Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor: „Se va realiza cu ajutorul unui plan bine stabilit de măsuri elaborate de Ministerul Educaţiei si Ministerul Sănătăţii ”
Marți, în data de 2 februarie, Florin Cîțu, premierul României, a transmis un mesaj, prin intermediul unei rețele de socializare, în contextul redeschiderii școlililor în data de 8 februarie. El a subliniat că reluarea cursurilor față în față este o veste bună.
Autoritățile au decis redeschiderea școlilor, după trei luni în care elevii au învățat, fiecare cum a putut, dacă au putut, de acasă, din fața calculatorului, tabletei sau telefonului. În acest fel, elevii se vor întoarce în bănci în funcţie de contextul epidemiologic din fiecare localitate în parte.
Iată ce a transmis premierul Florin Cîțu:
”Ne dorim cu toţii să ne întoarcem la o viaţă normală. Veste bună este că majoritatea şcolilor se vor redeschide de luni şi vor fi reluate cursurile cu prezenţă fizică.
Redeschiderea şcolilor se va realiza cu ajutorul unui plan bine stabilit de măsuri elaborate de Ministerul Educaţiei si Ministerul Sănătăţii pentru protejarea copiilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.
El a mai adăugat că orele se vor desfăsura în condiţii de siguranţă sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, datorită faptului că tot mai mulţi angajaţi din învăţământ s-au programat pentru a face vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.
”Un alt aspect încurajator este faptul că mulţi angajaţi din învăţământ şi-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare: 193.573, din care 117.245 sunt deja programaţi pentru vaccinare, şi 27.033 s-au vaccinat deja”, a mai spus premierul în postarea de pe Facebook.