Florin Cîțu a explicat de ce a pierdut funcția din PNL. Președintele Senatului României susţine că actuala coaliție, dintre PNL și PSD este una contra firii și că timp de 3 ani a anulat politicile dezastruase ale PSD-ului.
Vă aducem aminte faptul că Florin Cîțu și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL, deși inițial a refuzat acest lucru, după ce a fost contestat de o majoritate importantă dintre liderii liberali.
Florin Cîțu, despre pierderea funcției de președinte a PNL
Într-un interviu publicat de un post de radio, Florin Cîțu a explicat de ce a pierdut funcția de președinte al PNL. Fostul președinte consideră că acutala coaliție nu este una naturală și că în ultimii ani a corectat politicile dezastruase luate de PSD. Președintele Senatului României susţine că are în continuare o relație foarte bună cu Klaus Iohannis și că există un parteneriat bun între PNL și acesta.
”Până la urmă, cred nu depinde de mine. (..) Nu trebuie să explic eu, trebuie să explice colegii care au luat decizia, eu mi-am dat demisia când am văzut că s-a creat un anumit val, deşi s-au folosit în partid şi informaţii false, atunci când s-a încercat să se strângă nişte semnături. Dar peste asta trecem”, a spus el.
Potrivit sursei citate, în interiorul PNL există o întreagă obsesie că premierul nu este și președintele formațiunii politice. Acesta a vorbit despre faptul că a încercat să refacă alianța cu USR și că întreaga alianță cu PSD a fost și este un compromis.
Fostul premier și președinte este de părere că PSD îşi va asuma meritele guvernării în 2024 și că orice măsură liberală nu este susținută de social democrați.
Ionuț Stroie, purtătorul de cuvânt al PNL are o primă reacție
Ionuț Stroe a vorbit despre declarațiile făcute de Florin Cîțu. Purtătorul de cuvânt al PNL a transmis faptul că nu există momentan o decizie de a-l schimba pe liberal de la șefia Senatului României. Totuși, totul poate fi tranșant în întâlnirea conducerii PNL de peste două săptămâni.
Ce pot să vă asigur că vom avea o guvernare stabilă. Asta este ce vor românii. Congresul PNL de acum o lună a confirmat pentru toată lumea că liberalii au ales altă cale. Ne-am asumat o responsabilitate într-o perioadă dificilă. La aceste întrebări nu poate răspunde decât partidul care l-a numit în funcție. Vă pot asigura că există o dezbatere democratică în PNL și o decizie în acest sens, dacă va fi, va fi votată de o majoritate. Nu sunt în măsura să apreciez comentariile lui Florin Cîțu, vă pot asigura că parteneriatul cu PSD este nelimitat, sunt rezultate concrete.
De la izbucnirea crizei din PNL, Florin Cîțu a avut neînţelegeri mari cu premierul Nicolae Ciucă dar și cu președintele PSD, Marcel Ciolacu. Cei trei politicieni au avut de multe ori poziții total opuse în special din punct de vedere economic. Pe o parte a existat critica lui Florin Cîțu la adresa PSD, pe de altă parte, critica PSD la adresa lui Florin Cîțu. Fostul președinte s-a arătat dezamăgit de faptul că tinerii social democrați plătesc campanii sponsorizate pe rețelele de socializare pentru a-l critica. Revenind la relația dintre cei trei politicieni care dețin 3 din cele mai importante funcții ale statului român și anume șefia Senatului României, șefia Camerei Deputaților dar și șefia Guvernului, ”prăpastia” s-a văzut cel mai bine la vizita din Ucraina. Așadar, premierul și președintele PSD au fost în vizită la Kiev fără Florin Cîțu care s-a deplasat în regiune a doua zi.
Florin Cîțu nu mai este președintele PNL dar este incă șeful Senatului României, cea de-a doua poziție ca importanță din statul român. Vom vedea dacă PNL îl va mai păstra pe această poziţie, mai ales în contextul în care declarațiile făcute sunt destul de deranjate.