Premierul Florin Cîţu anunţă că a avut convorbire telefonică cu premierul olandez Mark Rutte. Cei doi au abordat teme economice, legate de pandemie şi campania de vaccinare, dar şi aderarea la Spaţiul Schengen, relatează News.ro.
”În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promiţătoare ale cooperării dintre România şi Ţările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relaţiilor economice şi pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spaţiul Schengen a fost unul dintre punctele esenţiale atinse în discuţia cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen”, a transmis, marţi, premierul Florin Cîţu.
Premierul a precizat că s-a mai discutat despre evoluţia pandemiei şi despre cum se desfăşoară procesul de vaccinare în cele două state. Reducând problema la ce ne interesează, olandezii nu vor fi receptivi la argumetentele idealiste și de principiu ale unității europene. Ei au interese comerciale foarte mari în România și nu vor să renunțe la anumite priorități. S-a remarcat bunăoară interesul pe care îl manifestă Olanda pentru controlul traficului de mărfuri din portul Constanța.
Cu câțiva ani în urmă, pe când deținea portofoliul Externelor în guvernul de la Haga, Frans Timmermans declara la București că dorește realizarea unei cooperări strânse între portul Rotterdam și portul Constanța: ”Noi dorim să împărtășim din experiența noastră, a spus el , în domeniul logisticii și organizării portuare și nu doar pentru că ar fi în folosul Constanței, dar și pentru că ar fi în beneficiul Rotterdam-ului.” O asemenea ”alianță”, a explicat F. Timmermans, ar permite României și Țărilor de Jos să controleze întregul transport european de mărfuri pe cale maritimă și fluvială. Cert e că Bucureștiul a văzut în această ofertă mai curând un avantaj pentru Rotterdam și nu s-a încheiat nicio alianță.
Interdicția de circulație pe timp de noapte, motiv de protest în Ţările de Jos
Mai multe oraşe din Ţările de Jos au fost luni, pentru a doua noapte consecutivă, scena unor violenţe, după impunerea la sfârşitul săptămânii trecute a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte pentru a lupta împotriva pandemiei, notează AFP potrivit Agerpres.
Între forţele speciale de poliţie, care au făcut uz de tunuri cu apă, şi grupuri de protestatari s-au produs altercaţii în oraşul-port Rotterdam, precum şi în Geleen, mică localitate din sudul ţării în apropiere de Maastricht, au informat poliţia şi mai multe media. „O confruntare era în curs între forţele de ordine şi tineri care aruncau cu artificii”, a scris într-un mesaj pe Twitter poliţia din Geleen. „O persoană a fost arestată”, potrivit sursei.
Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a emis un decret autorizând poliţia să efectueze mai multe arestări. „Au avut loc arestări”, a indicat primăria din Rotterdam într-un mesaj pe Twitter. Participanţilor „li se cere cu insistenţă să părăsească locurile”, a adăugat sursa.
Mark Rutte, premierul Olandei: „Nu luăm aceste măsuri pentru a ne distra”
Mai devreme, premierul olandez Mark Rutte a condamnat „violenţa criminală” din cursul primelor proteste, care au avut loc duminică, estimând că sunt „cele mai grave violenţe din ultimii 40 de ani”.
Poliţia a arestat duminică 250 de persoane cu prilejul manifestaţiilor de la Amsterdam, Eindhoven şi din alte oraşe, au informat medii locale.
„Aceasta nu are nimic de-a face cu lupta pentru libertate. Nu luăm aceste măsuri pentru a ne distra. Facem acest lucru pentru că luptăm împotriva virusului şi că, deocamdată, virusul este cel care ne răpeşte libertatea”, a adăugat prim-ministrul, estimând că „99%” dintre olandezi sprijină restricţiile.
Ţările de Jos au introdus sâmbătă primele restricţii de circulaţie pe timpul nopţii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21:00 şi 04:30, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie. Orice contravenient trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.
Prim-ministrul a spus miercuri că decizia de a introduce interdicţia de circulaţie a fost motivată de răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului.