Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu, despre veniturile la buget: „Veşti foarte bune din economia reală!“

Florin Cîțu, despre veniturile la buget: „Veşti foarte bune din economia reală!“

02 oct. 2020, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susține că septembrie este a doua lună consecutivă în care veniturile la buget sunt mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut.

„Veşti foarte bune din economia reală! Septembrie este a doua lună consecutivă în care veniturile la buget sunt mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut. Am reuşit ceea ce părea imposibil – să creştem veniturile la buget in timpul celei mai mari crize din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri până acum, 6% din PIB pachetul de susţinere a economiei aprobat de guvernul PNL, iar sectorul privat a răspuns pozitiv”, scrie Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu, despre veniturile la buget: „Doar cu un sector privat puternic şi sănătos putem să ne asiguram o revenire rapidă a economiei“

Minsitrul Finanțelor a precizat că acum este „evident că strategia acestui guvern de a fi un partener onest şi transparent pentru sectorul privat a fost optimă”.

„Aşa cum am anunţat ieri şi după 25 octombrie venim cu măsuri care să susţină sectorul privat. Datoriile la buget acumulate în perioada de la începutul stării de urgenta şi până la 25 octombrie vor putea fi eşalonate. Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Doar cu un sector privat puternic şi sănătos putem să ne asiguram o revenire rapidă a economiei încă din trimestrul III al acestui an”, a menționat Florin Cîţu.

Şeful de la Finanţe a declarat miercuri, 30 septembrie, într-o conferinţă de presă, că pentru primele luni ale lui 2020 venitul declarat al companiilor a fost mai mare cu 2,8% faţă de primele opt luni ale lui 2019.

Este necesară o rectificare bugetară

Până la finele anului Guvernul va mai efectua o rectificare bugetară, a anunţat ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

„Mă uit la execuţia bugetară şi aşa cum sunt lucrurile acum va mai fi nevoie de o rectificare bugetară până la finalul anului”, a spus ministrul. „Bugetul va fi aprobat de Guvernul următor, în baza actualei legislaţii”, a mai spus Cîţu, ca răspuns la întrebările legate de evoluţiile pensiilor, salariilor bugetare şi alocaţiilor pentru copii“, a spus Florin Cîțu.

Ministrul spune că în condiţiile în care Guvernul îşi doreşte o consolidare fiscală, se aşteaptă ca agenţiaS&P să menţină actualul rating al ţării cu o perspectivă stabilă. „Mă aştept să treacă la perspectivă stabilă. O să vadă că ne dorim consolidare fiscală”, a spus ministrul.

Guvenrul a efectuat o rectificare bugetară la jumătatea lunii august.

În decembrie 2019 agenţia de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri – BBB-/A-3. Următoarea reviziure este programată pentru luna decembrie a acestui an.

Mai cresc salariile?

Întrebat dacă vor creşte salariile bugetarilor, Florin Cîţu a afirmat că „bugetul trebuie aprobat de Guvernul următor”.

„Am început o analiză a cheltuielilor pe ordonatorii de credit. Va fi prezentat de Guvernul care va fi după alegerile din 6 decembrie. Demontăm orice acuzaţie care pune în antiteză investiţile şi taxele. Nu vom creşte taxele. Nu vom afecta veniturile cetăţenilor şi vom creşte investiţiile”, a mai spus acesta, adăugând că va mai exista o rectificare bugetară până la finalul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *