Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat miercuri că trebuie să discute în prealabil cu experţii despre posibilitatea vaccinării obligatorii a anumitor categorii de personal, menţionând că susţine în continuare ca angajaţii din domeniul sanitar neimunizaţi să plătească pentru testare.
Precizările au fost făcute în contextul în care, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale.
„Propunerile trebuie să vină de la experţi, nu trebuie să vină doar de la noi, politicienii. Nu putem să spunem: vaccinarea obligatorie. Până la urmă, trebuie să ne gândim ce se întâmplă dacă cineva face vaccinarea obligatorie în sistemul medical şi dacă cineva chiar nu vrea să se vaccineze. Care sunt paşii următori? Îi desfiinţăm contractul de muncă? Ce facem? Până la urmă, trebuie să gândim toţi paşii, dacă ceva devine obligatoriu.
De aceea eu eram adeptul acelei testări, pentru că orice pacient care merge la un spital se testează pe banii lui. Mi se pare normal ca şi în partea cealaltă, medicul, dacă nu vrea să se vaccineze, să se testeze tot pe banii lui, pentru a nu îmbolnăvi un pacient care s-a testat pe banii lui. Discuţia despre vaccinarea obligatorie daţi-mi voie să o am cu experţii. Dacă o să fie concluzia că aceasta este cea mai bună soluţie, eu sunt de acord”, a arătat Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Florin Cîțu, despre numărul paturilor ATI
Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a recunoscut reducerea numărului de paturi ATI pentru bolnavii COVID-19.
„Deci dna ministru a recunoscut ca a redus numarul de paturi la ATI contrar la ce-am zis eu sa se mentina capacitatea ăentru ca nu stim cand vine valul 4”, a spus Cîțu.
Despre explicatia Ioanei Mihăilă că nu putea să țină ocupate paturi ATI când erau doar 30 de internați Covid-19 în țară, în timp ce alți pacienți care aveau alte boli cronice severe riscau să fie lipsiți de îngrijire medicală la ATI, premierul a spus că era rolul Ministerului Sănătății să vină cu soluții.
„Aceasta pandemie nu e ceva predictibil”, a adăugat el.
Premierul, despre sprijinul lui Klaus Iohannis
Premierul României, Florin Cîțu, se arată încrezător în șansele sale de a câștiga funcția de președinte al Partidului Național Liberal. El a dat asigurări că nu-și sună colegii să le spună cum să voteze.
„Avem lista cu vicepreședinți, prim-vicepreședinți și secretari. Avem toată lista. Pe mine nu mă sună nimeni. Eu nu-i sun pe colegii mei din PNL (n.r.: în sens de presiune). Chiar nu stau să sun oamenii. După ce ai avut votul după 40 de filiale, cred că i-am convins”, a spus Florin Cîțu.
Declarația lui Florin Cîțu vine după sprijinul anunțat de la Klaus Iohannis, care urmează să participe la congresul PNL de sâmbătă.