Florin Cîțu a susținut luni, 1 noiembrie, o videoconferință cu Asociația Municipiilor din România, pentru găsirea celor mai bune soluții privind subvenția la gigacalorie. Acesta declarat faptul că se pot acorda bani de la buget dar nu este o soluție pe termen mediu și lung.
Premierul interimar a subliniat faptul că banii nu sunt destinați și pentru plata amenzilor sau a restanțelor.
Premierul interimar Cîțu, despre subvenția la căldură
În conferința de presă pe care a avut Florin Cîțu împreună cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, acesta a precizat faptul că se pot acorda bani de la buget pentru ajuta să se treacă cu bine peste această iarnă, aceasta fiind o soluție pe termen scurt. Cu toate astea, premierul interimar a cerut găsirea unor soluții de a rezolva aceasta problemă pe o perioadă mai mare de timp.
„Este o situație specială. Indiferent de situația politică, trebuie să venim cu soluții. Aș vrea să avem o discuție transparentă despre nevoile clare. Aș vrea să împărțit aceste nevoi până la finalul anului și apoi pentru începutul anului, până în aprilie. Știu că este o situație excepțională, dar aș vrea să profităm de această situație și să discutăm un pic de un plan pe termen mediu și lung. Acum vom subvenționa o parte din gigacalorie cu bani de la buget, vedem sumele exacte. Aceasta nu este o soluție pe termen lung. Nu ajută dacă anul viitor vom fi în același loc. Și atunci să ne gândim cum putem să folosim resursele pentru investiții sau ce acte normative trebuie să treacă pentru ca în 2, 3 ani să nu mai există această situație”, a declarat Florin Cîțu.
Florin Cîțu precizează că banii nu vor fi alocați pentru plata amenzilor și restanțelor
În ceea ce privește felul în care vor fi primiți banii și când, conform premierului interimar, aceste lucruri vor fi stabilite zilele acestea, însă se va avea în vedere ca zonele să primească sume de bani egale. De asemenea acesta a subliniat că niciun ban din ajutorul dat nu este destinat pentru plata facturilor și a amenzilor.
„Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. Sunt câteva zone unde mi se par sumele puțin mai mari. Am văzut la Timișoara, la Iași. Aș vrea să agreăm niște principii. Pentru ce facem această susținere? Pentru subvenția la gigacalorie, nu pentru amenzi, nu pentru plăți restante și așa mai departe. O facem pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, de exemplu, să fie echitabil. Vreau să agreăm principiile, pentru a nu avea discuții că la un unul se duc mai mulți bani decât la altul”, a afirmat Cîțu.
A fost votată Legea plafonării în Parlament
Săptămâna trecută miercuri, 27 octombrie, a fost votată legea plafonării în Parlament iar vineri 29 octombrie, președintele Iohannis a aprobat-o. Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat faptul că de plafonare vor beneficia toţi românii iar aceasta va fi pusă în aplicare de la 1 noiembrie 2021.
Cu toate astea, PSD a anunțat într-un comunicat oficial, faptul că românii vor plăti facturi mai scumpe la curent electric și la gaze naturale chiar dacă în Parlament a trecut Legea plafonării. Aceștia vorbesc de scumpiri, în sistemul centralizat de 80% până la 96% față de sumele plătite cu un an în urmă.
„Votul din Parlament al acestei majorităţi toxice a călcat în picioare voinţa celor aproape 500.000 de cetăţeni care au semnat petiţia pentru Legea plafonării preţurilor la energie, în varianta propusă de PSD. Un alt efect catastrofal al votului PNL-USR-UDMR va fi falimentarea autorităţilor locale municipale, care vor trebui să taie fondurile de investiţii şi pentru alte cheltuieli critice, pentru a putea achita facturile aproape duble ale furnizorilor de energie termică. Prin această decizie criminală a PNL-USR-UDMR, marea majoritate a locuitorilor conectaţi la sistemul centralizat de încălzire vor fi condamnaţi la frig, foame şi sărăcie, în timp ce furnizorii de gaze şi combustibil vor beneficia de profituri semnificative în această iarnă”, coform comunicatului de presă al PSD.