În urma discuțiilor cu privire la neînțelegerile din coaliție pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţunilor din Justiţie (SIIJ), premierul Florin Cîțu a afirmat că Parlamentul și coaliția trebuie susținute de Ministerul Justiției pentru a găsi o soluție ca să poată trece peste acest moment.
În legătură cu destrămarea coaliției din cauza acestor neînțelegeri, Florin Cîțu a declarat:
”Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ. Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.
Stelian Ion, ministrul Justiției, a afirmat că din cauza nerespectării obligațiilor asumate în domeniul Justiției, coaliția se poate rupe.
”Doar din cauza Secţiei speciale, acum, nu aş putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat pe Justiţie”.
Ce este SIIJ
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) reprezintă o structură operativă în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Activitate acesteia a devenit operațională din 23 octombrie 2018. SIIJ are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de persoanele menționate anterior sunt cercetate și alte persoane.
SIIJ este condusă de un procuror șef de secție, întreținut de un procuror-șef adjunct, numit conform Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în baza Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție rezolvă conflictele de competență între Secție pentru cercetarea infracțiunilor și a altor structuri sau unități din cadrul Ministerului Public. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își desfășoară activitatea în conformitate cu principiul legalității, imparțialității și controlului ierarhic.
Este interzisă delegarea sau detașarea procurorilor din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor.
Structura funcționează cu 15 funcții de procuror. Numărul de posturi ale structurii în justiție poate fi modificat, în funcție de volumul de activitate, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la solicitarea procurorul-șef al secției, cu acordul Consiliului Superior Plenar al Magistraturii.