Întrebat ce părere are despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Florin Cîțu a spus că așteaptă rezultatele gestionării valului 5 al pandemiei.
„Așteptăm cu toții, nu doar eu, și românii, așteptăm să vedem rezultatele acestui mod în care a fost gestionat valul 5. Se pare că indicatorii pe care îl foloseam în vară nu mai au mai au aceeași greutate, numărul de infectări zilnice se pare că nu mai are aceeași greutate pe care avea în vară. E adevărat, înțeleg că această variantă nu afectează la fel persoanele. Ok, dar ăsta nu e meritul Ministrului Sănătății. Asta este varianta virusului”, a spus Cîțu.
Acesta atrage atenția asupra impactului pe buget și asupra economiei a concediilor medicale eliberate persoanelor infectate
„Să nu uităm că un număr de 16.000, de 17.000 de persoane pe zi infectate înseamnă 17.000 de persoane care intră în concediu medical. În același timp, aceste persoane intră în contact direct cu cineva, persoana respectivă – că s-a modificat legea – dacă ești, chiar dacă ești vaccinat stai 5 zile acasă, dacă nu stai 10 zile – sunt alte persoane care stau acasă… concedii medicale pentru toți. Există riscul ca anumite companii din România să-și închidă activitatea, iarăși costuri cu șomajul tehnic. Deci toate acestea trebuie luate în calcul atunci când vorbim de modul în care a fost gestionată pandemia”, a mai spus președintele PNL. Cîțu a precizat că a fost prelungită măsura șomajului tehnic.
Despre certificatul verde
El a mai spus că nu poate estima numărul de concedii medicale în momentul de vârf la valului 5. Întrebat despre certificatul verde, Florin Cîțu a spus că acesta nu a ieșit din Parlament și încă sunt discuții în coaliția de guvernare.
„În momentul în care proiectul de lege pe care l-am introdus în Parlamentul României, semnat alături de câțiva colegi din PNL și UDMR, a fost doar depus, numărul persoane vaccinate a crescut la 100.000 de persoane. (…) Este în continuare în Parlament, înțeleg că nu mai este nevoie. Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinare. Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă. Dacă nu, bineînțeles că rămân la opinia pe care am avut o până acum, că ar fi ajutat și numai că e opinie, a arătat foarte clar condițiile care ar fi dus la mai multe persoane vaccinate”, a mai spus Florin Cîțu.