Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu, despre investițiile în sectorul energetic: „Să alocăm suplimentar de la buget un procent din care să nu se atingă nimeni!”
Florin Cîțu, despre investițiile în sectorul energetic: „Să alocăm suplimentar de la buget un procent din care să nu se atingă nimeni!”

Florin Cîțu, despre investițiile în sectorul energetic: „Să alocăm suplimentar de la buget un procent din care să nu se atingă nimeni!”

17 ian. 2022, 13:54,
în Actualitate

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Vasile Cîțu, propune ca măsură în sectorul energetic un fond care să fie utilizat strict pentru investiții în energie. Declarația președintelui Senatului vine în contextul în care statul român a intrat într-o criză a facturilor la energie, facturi pe care mulți cetățeni nu au de unde să le plătească.

„În 2020 economia a fost închisă și am trecut peste. Soluțiile pe termen lung tebuie să ia în vedere și securitatea energetică. Să alocăm suplimentar de la buget un procent din care să nu se atingă nimeni din care să investim în acest domeniu. O înțelegere transpartinică (n. r.: între partide). Reducerea TVA-ului? Noi suntem de acord, dar să poți să faci acest lucru și să o aplici unitar. Nu să reduci doar pentru un anumit sector. Eu nu-s de acord să venim cu o măsură doar pentru un singur sector. Apar în acest fel alte probleme în economie”, a spus Florin Cîțu.

Preşedintele PNL, despre facturile la energie

Liderul liberalilor, Florin Cîțu, susține că nu se pot adopta doar măsuri pe termen scurt în ceea ce privește situația facturilor la energie, ci este nevoie de o strategie pe termen lung pentru a asigura securitatea energetică a României.

”În primul rând, trebuie să avem o imagine clară a situației. În al doilea rând, creșterea prețurilor la energie s-a produs în toată Europa, nu doar în România. Trebuie să găsim soluții pe termen lung, nu doar pe termen scurt. Este o problemă care trebuie rezolvată de către Guvern, dar în primul rând trebuie să vedem exact care este situația. Când nu investești timp de 30 de ani în sectorul energetic, iar apoi mai și reduci capacitățile, ajungi în situația aceasta. Nu vom putea susține de la buget și facturile la energie și concediile medicale, și alte costuri pentru economie”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre cazurile Covid-19 raportate la nivel naţional

Mai mult decât atât, în continuarea declarației sale, Florin Cîțu a transmis luni, 17 ianuarie 2022, faptul că susține certificatul verde și a adus în discuție și despre infectările COVID-19 din ultima perioadă. „10.000 de cazuri înseamnă concedii medicale, cost în economie”, a avertizat Florin Cîțu.

„Înțeleg că nu mai interesează pe nimeni (c.n. certificatul verde) și faptul că avem peste 10.000 de cazuri zilnic și aceste cazuri cresc nu reprezintă o problemă în acest moment. Pentru mine reprezintă și vă spun, de ce? 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, înseamnă un cost pentru economie și societate, care nu este luat în calcul. (…) Sunt foarte curios dacă acesta a fost planul de la bun început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu.

Eu nu văd niciun plan care să reducă numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să crească numărul de persoane vaccinate, văd doar că suntem ok și toată lumea încearcă să ignore această problemă. Nu o ignor și vă spun că există un cost foarte mare pentru economie și trebuie găsită o soluție. Susțin certificatul verde. Dacă nu există în coaliție pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că există alte costuri pentru economie. (…) Eu rămân la opinia mea că acest val trebuia gestionat altfel, dar este opinia mea de economist și la modul în care este gestionată situația. Îmi aduc aminte că în vară când erau 10.000 de persoane eram atacați, acum nu mai este niciun fel de problemă”, a spus Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *