Premierul Florin Cîțu a vorbit joi, 14 ianuarie, despre campania de vaccinare anti-COVID-19 în România.
Florin Cîțu susține că România va ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi, iar în luna septembrie am putea ajunge la 10,4 milioane de oameni vaccinați.
„Una este campania de mediatizare, alta este campania de vaccinare. În ceea ce privește campania de vaccinare suntem bine, în top 10 în Europa. Campania de vaccinare merge bine. În ritmul ăsta vom ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi. Suntem în top 10 în UE și stăm în acolo în fiecare zi. Nu mulți ar fi crezut asta despre România, dar uite că se poate. Am comandat încă 8 milioane de doze de vaccin.
În septembrie ar trebui să fie vaccinați 10,4 milioane de oameni în România, deci ar trebui să fim în grafic”, a declarat Florin Cîțu, care a dat asigurări că vaccinarea nu va fi obligatorie, însă va încerca să convingă cât mai multă lume să se vaccineze.
Florin Cîțu se va vaccina public împotriva noului coronavirus
Premierul României, Florin Vasile Cîțu, a anunțat că se va imuniza împotriva virusului COVID-19 sâmbătă, 16 ianuarie 2021, după ce președintele Klaus Iohannis menționa, marți, că va face același lucru vineri.
„Sâmbătă mă vaccinez. Și va fi public”, anunță premierul Florin Cîțu.
El a transmis că obiectivul său este ca în luna septembrie a acestui an să fie vaccinați circa 10,4 milioane de români.
Se abrogă legea care interzice vânzarea companiilor de stat
Premierul a precizat că legea care interzice întrăinarea acţiunilor şi activelor companiilor de stat va fi abrogată. În opinia lui Cîţu, atragerea de acţionari privaţi este singura variantă pentru dezvoltarea companiilor.
„Vom abroga acea lege. Nu este vorba de o înstrăinare a acţiunilor. E vorba de o capitalizare, să atragem resurse. Nu avem resurse la buget pentru a capitaliza aceste companii la nevoile pe care le au pentru a se dezvolta. În schimbul unui capital, o parte a acţiunilor sunt tranferate către alţi acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi s-a venit cu un management performant, s-au dezvoltat, au făcut angajări, au devenit profitabile. Strănii nu vor să cumpere orice, nu există riscul ăsta.
România nu a avut niciodată resursele necesare să dezvolte o companie mare. Cred că acest parteneriat pentru noi este câştigător. Noi trebuie să ne gândim cum dezvoltăm aceste companii, cum investim: punem noi banii sau atragem un partener. Ceea ce facem prin abrogarea legii nu înseamnă că mâine facem acest lucru. Este un semnal dat pieţei de capital că nu suntem o ţară care nu vrea investiţii străine”, „, a menționat Florin Cîţu.
Umblă la sporurile bugetarilor
Premierul Cîţu afirmă că în sectorul bugetar, în ultimii ani, „au fost create motivaţii greşite, acele creşteri salariale fără limită”. Acesta anunţă că în legea bugetului pe anul 2021 se vor modifica sporurile în sectorul bugetar.
Întrebat despre sporul de 30% acordat angajaţilor din prefecturi în 2020, Cîţu a afirmat că „a fost o lege dată anul trecut în mijlocul pandemiei”.
„Ce pot să spun acum că ne uităm la toate sporurile din sectorul public pentru bugetul pe 2021 să vedem care se justifică. Vom veni şi cu o lege a salarizării care să elimine inechităţile. Şi legea pensiilor va fi modificată pentru a ţine cont de principiul controbutivităţii”, a mai spus Florin Cîţu.