Duminică, 20 decembrie, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor și propunerea pentru funcția de premier, făcută de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR, a declarat că bugetul pentru anul 2021 va fi definitivat de noul Guvern, după ce se vor finaliza negocierile pentru guvernare. Astfel, se vor putea cunoaște noile proiecte și, mai mult, se vor face câteva realocări pentru anul următor.
El a anunțat că, în legătură cu salariul minim pe economie, ar fi necesare discuții tripartite, cu patronatele şi sindicatele, Ministerul de Finanţe luând în calcul mai multe variante.
„Am văzut câteva estimări, încă nu am agreat toţi pe aceeaşi formulă. În noua coaliţie de guvernare vom avea o variantă pe care o vom prezenta, sper, cât mai curând. Trebuie să terminăm negocierile cât mai repede, să avem un Guvern învestit ca să poată să aibă putere de negociere. Dacă vom avea Guvern vom şti şi ce se va întâmpla cu salariul minim de la 1 ianuarie. (…) Impactul va fi pentru următorul Guvern. Ar fi oarecum necinstit ca acest Guvern să ia o decizie pentru următorul Guvern, aşa cum nu am luat nicio decizie pe buget”, a explicat Cîţu, la Palatul Parlamentului.
Florin Cîțu: „Decizia se ia doar în cadrul Consiliului Politic Naţional”
Ministrul a completat că, în momentul de față, se cunosc nevoile fiecărui minister, însă, în funcție de proiectele noi care vor apărea în programul de guvernare, vor trebui făcute realocări.
„Bineînţeles că ştim exact necesarul pentru fiecare minister, de ce este nevoie, ce proiecte trebuie finanţate, aşa cum îl avem astăzi. După ce vor fi finalizate negocierile, vom avea şi proiectele noi care apar cu acest program de guvernare şi atunci vor fi făcute câteva realocări în bugetul pentru anul viitor, dar nu sunt mari diferenţe. Decizia se ia doar în cadrul Consiliului Politic Naţional rămân în programul de guvernare 2021 – 2024”, a explicat Florin Cîţu.
Acesta transmite că PNL, USR PLUS şi UDMR speră ca noul Guvern să fie învestit până pe data de 27 decembrie, de aceea negocierile au loc „de dimineaţă până seara”.
Ce dezastru în economie a făcut Florin Cîțu
România pare să aibă parte de un dezastru din punct de vedere economic. În numele țării, Florin Cîțu s-a împrumutat cu peste 9 miliarde de euro doar în luna octombrie.
Potrivit celui mai recent raport, România are o datorie externă de 118,99 miliarde euro, mai mare cu 9.2 miliarde de euro decât în 2019. În condiţiile în care raportul este făcut pentru luna octombrie 2020.
”În perioada ianuarie – octombrie 2020, datoria externă totală a crescut cu 9,208 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 84,771 miliarde euro la 31 octombrie 2020 (71,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 14,1% faţă de 31 decembrie 2019; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2020 nivelul de 34,22 miliarde euro (28,8% din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,5% faţă de 31 decembrie 2019”, arată datele BNR, scrie agerpres.ro.
Florin Cîțu, propunerea pentru funcția de premier al României
Vineri, 18 decembrie, Ludovic Orban a anunțat propunerea pentru funcția de prim-ministru a coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR. Este vorba despre Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.
„În ceea ce privește funcțiile cele mai importante în stat, Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de UDMR, USR-PLUS și PNL. În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președintele Camerei Deputaților, unui candidat din partea PNL”, a spus Ludovic Orban, la Vila Lac.