Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu, declarații după consultările cu Klaus Iohannis: „Nicolae Ciucă este propunerea de premier. PNL a dat dovadă de maturitate” – LIVE VIDEO
Florin Cîțu, declarații după consultările cu Klaus Iohannis: „Nicolae Ciucă este propunerea de premier. PNL a dat dovadă de maturitate” - LIVE VIDEO

Florin Cîțu, declarații după consultările cu Klaus Iohannis: „Nicolae Ciucă este propunerea de premier. PNL a dat dovadă de maturitate” – LIVE VIDEO

21 oct. 2021, 12:03,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Premierul interimar al României, Florin Vasile Cîțu, face în aceste momente declarații de ultimă oră după ce a participat la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Florin Cîțu, anunţă faptul că a făcut un pas în spate şi că PNL l-a propus ca variantă de premier pe Nicolae Ciucă. Premierul demis menţionează faptul că PNL va forma, alături de UDMR, un Guvern minoritar. Guvernul minoritar ar fi susţinut de PSD din Parlamentul României, în timp ce cei din USR, prin vocea lui Dacian Cioloș au anunţat că nu vor susţine o asemenea propunere.

„PNL a dat dovadă de maturitate și responsabilitate pentru a debloca criza politcă. PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, în funcția de premier, alături de partenerii de la UDMR. În acest moment mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români. PNL arată maturitate și responsabilitate pentru a rezolva această criză din România. Este o propunere pe care eu am făcut-o în BPN și a fost acceptată de către colegii mei. Este mai important, în acest moment, să avem un Guvern cu puteri depline”, a transmis Florin Cîțu.

Florin Cîțu l-a propus pe Nicolae Ciucă premier al României

Florin Cîțu s-a răzgândit. Metoda răzgândirii peste noapte după declarații dure a fost pusă în aplicare și azi, când Partidul Național Liberal a anunțat oficial că Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, este propunerea partidului pentru funcția de premier. Interpelat de ce s-a răzgândit subit, Cîțu a explicat că ne aflăm într-o criză politică, iar contextul actual permite astfel de lucruri.

„Nu este brusc, suntem într-o criză politică pe care vrem să o rezolvăm. A venit în contextul unei crize politice pe care alte partide au generat-o și pe care au demonstrat că nu o pot rezolva, că nu au obținut o majoritate. Eu sunt sigur că vom găsi susținere în Parlament”, a mai spus președintele PNL.

Dacian Cioloș, despre un Guvern minoritar

Liderul USR, Dacian Cioloș, a transmis astăzi, 21 octombrie 2021, înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis, faptul că un guvern cu puteri depline este o în acest moment o prioritate. De asemenea, Cioloș a transmis că va vota un Guvern în care va face parte și partidul pe care-l conduce, iar varianta unui Cabinet minoritar este exclusă.

„Formarea unui Guvern cu puteri depline reprezintă o prioritate. Avem nevoie de un Guvern care să aplice aceste soluţii. Din punctul nostru de vedere Guvernarea se poate face doar cu reconstrucţia Coaliţiei. Asta presupune a avea pe masă o altă propunere de premier în afară de Florin Cîțu.

Președintele a anunţat unele măsuri de restricţii, unele măsuri inclusiv propuse de noi. Acesta este mesajul USR. Noi vrem să începem imediat discuţiile pentru o nouă coaliţie. Presupune onestitate şi claritate din partea celorlalţi parteneri. Aşteptam consultările cu domnul președinte şi care va fi decizia domnului preșdinte. USR este gata să meargă la masa discuţiilor cu soluţii.

Tocmai v-am spus, este nevoie de un Guvern cu puteri depline cu majoritate în Parlament. Un guvern minoritar nu are capacitatea de a lua decizii. Nu putem susţine un guvern minoritar mai ales în contextul în care există premisa creării unei majorităţi. Dacă PNL vine cu un alt premier decât Florin Cîțu, suntem gata să negociem. Un Guvern minoritar nu are puteri depline. Sunt mai multe decizii care au nevoie de asumare politică în Parlament”, a transmis Dacian Cioloș, liderul USR, înainte de consultări.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele politice

Așadar, după ce Guvernul Cioloș a picat ieri cu 184 de voturi „împotriva” şi 88 de voturi „pentru” în Parlament consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *