Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu contrazice INS. Ministrul anunță scăderea prețurilor alimentelor, în timp ce Institutul scumpirea acestora
Florin Cîțu contrazice INS. Ministrul anunță scăderea prețurilor alimentelor, în timp ce Institutul scumpirea acestora

Florin Cîțu contrazice INS. Ministrul anunță scăderea prețurilor alimentelor, în timp ce Institutul scumpirea acestora

12 oct. 2020, 13:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a transmis în această dimineață, 12 octombrie 2020, faptul că ”în luna septembrie, preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de august, la fel și la bunurile nealimentare”, în ciuda faptului că Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, tot astăzi, că alimentele sunt mai scumpe cu aproximativ 5 procente.

”Rata inflaţiei este şi în luna septembrie mică! Este cea mai mică rată a inflaţiei din octombrie 2017 şi până astăzi. Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL! Comparativ cu guvernarea socialistă, când rata inflaţiei a crescut de la 0 la 5,4%. Şi asta contrar tuturor mesajelor alarmiste care vin de la PSD: explozia preţurilor, penurie de bunuri pe piaţă! SUNT ŞI BUNURI PE PIAŢĂ şi PREŢURILE ACESTORA SCAD!!! Mai mult, în luna septembrie, preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de august, la fel şi la bunurile nealimentare!”, a declarat Florin Cîțu.

Institutul Național de Statistică anunță scumpirea prețurilor alimentelor

Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică a menționat, luni dimineață, că românii trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunare pentru alimente. Vorbim despre o creștere a prețurilor alimentelor de aproape 5 puncte procentuale în vreme ce serviciile s-au scumpit cu 2,8% iar mărfurile alimentare cu 0,6%.

„Cea mai îngrijorătoare veste este cea legată de deficitul comercial al României care a urcat la peste 11,5 miliarde de euro în primele 8 luni ale anului. În luna septembrie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului 2019, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar mărfurile nealimentare cu 0,62%. Cea mai mare scumpire s-a produs la fasole – 17,7%, citrice – 15,9%, fructe – 10,4%, făină – 7,1%, carne de porc – 4,1%, servicii poștale – 12,1% și tutun – 6,8%.”, potrivit INS.

Florin Cîțu, despre veniturile la buget

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susține că septembrie este a doua lună consecutivă în care veniturile la buget sunt mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut.

„Veşti foarte bune din economia reală! Septembrie este a doua lună consecutivă în care veniturile la buget sunt mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut. Am reuşit ceea ce părea imposibil – să creştem veniturile la buget in timpul celei mai mari crize din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri până acum, 6% din PIB pachetul de susţinere a economiei aprobat de guvernul PNL, iar sectorul privat a răspuns pozitiv”, scrie Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

„Doar cu un sector privat puternic şi sănătos putem să ne asiguram o revenire rapidă a economiei“

Minsitrul Finanțelor a precizat că acum este „evident că strategia acestui guvern de a fi un partener onest şi transparent pentru sectorul privat a fost optimă”.

„Aşa cum am anunţat ieri şi după 25 octombrie venim cu măsuri care să susţină sectorul privat. Datoriile la buget acumulate în perioada de la începutul stării de urgenta şi până la 25 octombrie vor putea fi eşalonate. Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Doar cu un sector privat puternic şi sănătos putem să ne asiguram o revenire rapidă a economiei încă din trimestrul III al acestui an”, a menționat Florin Cîţu.

Şeful de la Finanţe a declarat miercuri, 30 septembrie, într-o conferinţă de presă, că pentru primele luni ale lui 2020 venitul declarat al companiilor a fost mai mare cu 2,8% faţă de primele opt luni ale lui 2019.

Este necesară o rectificare bugetară

Până la finele anului Guvernul va mai efectua o rectificare bugetară, a anunţat ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

„Mă uit la execuţia bugetară şi aşa cum sunt lucrurile acum va mai fi nevoie de o rectificare bugetară până la finalul anului”, a spus ministrul. „Bugetul va fi aprobat de Guvernul următor, în baza actualei legislaţii”, a mai spus Cîţu, ca răspuns la întrebările legate de evoluţiile pensiilor, salariilor bugetare şi alocaţiilor pentru copii“, a spus Florin Cîțu.

Ministrul spune că în condiţiile în care Guvernul îşi doreşte o consolidare fiscală, se aşteaptă ca agenţiaS&P să menţină actualul rating al ţării cu o perspectivă stabilă. „Mă aştept să treacă la perspectivă stabilă. O să vadă că ne dorim consolidare fiscală”, a spus ministrul.

Guvenrul a efectuat o rectificare bugetară la jumătatea lunii august.

În decembrie 2019 agenţia de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri – BBB-/A-3. Următoarea reviziure este programată pentru luna decembrie a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025