Premierul demis, Florin Cîțu, s-a lăudat incă odată de marea creștere economică şi de faptul că romanii o duc mai bine şi vor avea parte de facturi mai mici la iarnă. Totuşi, ceea ce premierul nu vrea să spună, sau nu înţelege este faptul că din cauza inflaţiei, creșterea salariului a fost pur şi simplu anulată.
Acest lucru este unic şi nu s-a mai întâmplat în România de un deceniu. În schimb, pentru că romanii o duc şi mai bine, Mugur Isărescu a anunţat recent faptul că vom scoate mai mulţi bani din buzunare pentru aceleaşi produse.
Florin Cîțu consideră că românii o duc bine pentru că avem creștere economică
Într-o intervenţie din Parlament, premierul demis, Florin Cîțu s-a lăudat cu faptul că Guvernul a adus în România o mare creștere economică.
”Anul acesta nu am fi stabilizat economia şi nu am fi avut venituri la buget peste aşteptări, tot ceea ce facem în această iarnă, cu compensarea facturilor şi amânarea lor, plafonarea preţurilor, toate acestea înseamnă costuri pe care le susţin de la buget. Dacă nu am fi avut bani în plus la buget, dacă nu am fi avut creştere economică, toate acestea s-ar fi văzut într-un deficit bugetar mai mare. Nu se văd acolo, înseamnă că avem mai mulţi bani de împărţit şi aceştia îi vor ajuta pe români acolo unde au nevoie. Acolo se ved această creştere economică peste aşteptări”, a spus Cîţu.
Întrebat cum se vede la el această bunăstare, Florin Cîţu a răspuns: ”Se vede la toţi românii, este important pentru români să se vadă”.
Nu ştim de unde a adus-o, dar importul se dovedeşte a fi de prost augur pentru că românii fac cu greu față valului de scumpiri ale alimentelor sau a facturilor.
Mugur Isărescu susţine că ne aşteaptă vremuri şi mai grele
Recent, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a avut o intervenţie în contextul în care inflaţia a ajuns la niveluri record. Acesta a anunţat faptul că vin vremuri grele şi că romanii vor plăti mult mai multe pentru aceleaşi produse pe care le vor cumpăra
Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din în ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.
Nici alţi specialişti nu aduc veşti bune. Tot recent, aceştia au afirmat faptul că este pentru prima oară în ultimul deceniu când creșterea salariului mediu a fost anulată de inflaţie. Așadar, romanii nu au putut simţi în buzunare o ” bunăstare” accentuată.