Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat miercuri, 25 noiembrie, că prima tranșă a împrumutului pe care România îl ia de la Uniunea Europeană (UE) prin instrumentul SURE va veni peste câteva zile. Florin Cîțu aprecizat că prima tranșă are valoarea de trei miliarde de euro.
Ministrul Florin Cîțu a anunțat că în câteva zile va veni prima transă din împrumutul obținut de România prin instrumentul SURE. Prima tranșă are valoare de trei miliarde de euro.
Ministrul de Finanțe a precizat că UE a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române, un împrumut în valoare de 4,1 miliarde de euro pentru susținerea a nouă măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.
Banii împrumutați de la UE, folosiți pentru finanțarea deficitul bugetar
Banii vor fi folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncã și alte mãsuri similare menite sã protejeze angajații și persoanele care desfãșoarã o activitate independentã, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã.
Din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat în aceiași termeni financiari cu care Comisia s-a împrumutat de pe piațã, cupon 0%, a precizat Florin Cîțu. Prima transă din acest împrumut, în valoare de trei miliarde de euro și cu maturitate de 14,5 ani, urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare.
Împrumut de 250 de milioane de euro pentru Spitalul de Urgență Iași
Executivul a aprobat în luna octombrie un memorandum privind contractarea unui împrumut de 250 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.
„A fost aprobat un memorandum prin care se contractează de la BEI un împrumut de 250 milioane euro pentru susţinerea obiectivului de investiţii Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Valoarea totală a investiţiei este de 500 milioane euro. Proiectul este susţinut jumătate din fondurile europene, jumătate din bani de la buget. Acest împrumut are rolul de a susţine investiţiile până luăm banii din fonduri europene, ca să nu mai întârziem să începem construirea acestui obiectiv. Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii”, a spus Florin Cîţu.
Schemele de garanţii pot fi prelungite şi în 2021
De asemenea, ministrul Finanțelor Publice a anunțat la finalul ședinței de Guvern că executivul UE a transmis statelor membre o nouă propunere de modificare şi prelungire a cadrului temporar, ceea ce înseamnă că toate măsurile luate în acest an şi schemele de garanţii pot fi prelungite şi în 2021.
„O veste foarte bună care vine de la Comisia Europeană. Aceasta a transmis statelor membre o nouă propunere de modificare şi prelungire a cadrului temporar. Aceasta înseamnă că măsurile pe care le-am luat în acest an, IMM Invest, cele pentru companii mari, toate schemele de garanţii, pot fi prelungite şi în 2021. Ştim foarte bine că acest cadru temporar era până la 30 iunie 2021. Putem să mergem după această perioadă şi se propune şi introducerea unui instrument de sprijin pentru a compensa o parte din costurile fixe neacoperite ale întreprinderilor cu activitate comercială redusă din cauza focarului de Covid-19. În continuare, şi în 2021, dacă o să fie nevoie, vom veni cu suplimentarea acestor programe, cu suplimentarea garanţiilor şi extinderea perioadei în care pot fi derulate aceste programe”, a explicat Cîţu.