Prima pagină » Actualitate » Florin Cîţu a vorbit despre dublarea alocaţiilor prin impozitarea pensiilor speciale! S-a rezolvat, nu se poate
Florin Cîţu a vorbit despre dublarea alocaţiilor prin impozitarea pensiilor speciale! S-a rezolvat, nu se poate

Florin Cîţu a vorbit despre dublarea alocaţiilor prin impozitarea pensiilor speciale! S-a rezolvat, nu se poate

17 iul. 2020, 13:55,
George Cristian în Actualitate

Florin Cîţu a vorbit despre dublarea alocaţiilor prin impozitarea pensiilor speciale, afirmând că nu este posibil acest lucru. Ministrul de Finanţe continua să nu ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale, asta deşi este foarte clar faptul că astfel de decizii trebuiesc puse în aplicare.

Florin Cîţu a vorbit despre dublarea alocaţiilor prin impozitarea pensiilor speciale

Ministrul de Finanţe continua să sfideze legile tării, acesta a explicat că nu ia în calcul punerea în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale a României. Mai noi, în declaraţiile făcute carte presa, Florin Citu este şi specialist în justiţie, explicând faptul că oricum legea este neconsitutionala, în pofida faptului că CCR a decis contra:

”Pentru mine lucrurile nu se schimbă. Această decizie nu are nicio legătură cu dublarea alocaţiilor. Era o decizie care spunea că Parlamentul României poate să dea o lege care respinge prorogarea acestei dublări a alocaţiilor. Dar rămâne un lucru foarte clar: legea (dublării alocaţiilor, n.r.) este neconstituţională, pentru că încalcă articolul 138 din Constituţie, aliniatul 5, care spune foarte clar: orice cheltuială bugetară trebuie să aibă stabilită o sursă de finanţare. Această lege, acest articol introdus, nu are sursă de finanţare stabilită, deci este clar pentru toată lumea că este o lege neconstituţională”, a declarat Florin Cîţu.

Problema dublării alocaţilor s-a rezolva: Nu se poate

Florin Cîţu a explicat că nu exista resurse financiare care pot fi alocate pentru dublarea alocaţiilor elevilor, chiar dacă pensiile speciale ar fi impozitate:

”Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu.

Acesta a mai precizat că în buget nu sunt prevăzute resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, în condițiile în care legea a fost votată de Parlament după ce se votase bugetul.

„Premierul a spus deja că va exista o creştere a alocaţiilor. În următoarele două săptămâni vom veni cu acest proiect de lege. Nu ştiu… (cu cât vor creşte alocaţiile, n.r.). Va fi o decizie politică, eu voi prezenta situaţia, dar voi spune că şi până acum: în acest moment nu există resurse în buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetară, care nu a luat în calcul acest lucru”, a explicat Florin Cîţu la Digi 24.

Curtea Constituţională a decis ca legea votată de PSD este constituţionala

Conform deciziei Curţii Constituţionale a României, alocaţiile copiilor trebuiesc să fie dublate. Curtea Constituţională a României explica faptul că legea este constituţionala, in pofida seizarilor făcute de Guvernul PNL. De menţionat este faptul că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi contestate şi puse în aplicare. În altă ordine de idei, după motivarea Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie 10 zile pentru a promulga legea dublării alocaţiilor. Premierul Ludovic Orban a anunţat în luna iunie ca Guvernul va ataca la CCR proiectul de lege care respinge dublarea alocaţiilor. Conform declaratiilro acestuia, proiectul nu prevede surse de finanţare şi că a fost adoptat fără a fi consultat Guvernul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`