Florin Cîțu, premierul României a vorbit despre eventualitatea creșterii alocaţiilor copiilor. Întrebat de reporteri despre dacă acestea vor fi mărite în conformitate cu legea care există în vigoare, premierul a răspuns că deja au crescut cu 20%.
În contextul în care în economie au fost salvate diverse sume de bani datorită eliminării pensiilor speciale, posibilitatea de creștere a alocaţiilor este una sustenabilă.
Florin Cîțu consideră că, în condiţii de criză, creșterea alocaţiilor este semnificativă
Fără a menţiona legea care a fost aprobată de Parlamentul României, lege care prevede o creștere a alocaţiilor cu 40%, Florin Cîțu a declarat că, în condiţiile de criză din România, 20% mărire a alocaţiilor este suficientă și semnificativă.
„Am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României așa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecționate aceste economii”, spune Florin Cîțu,
Premierul iar dă exemplul altor state din Europa. Pe premisa că alte state au înregistrat creșteri mici, Florin Cîțu consideră că măsurile luate în România sunt suficiente:
„Anul acesta, alocațiile au fost mărite cu 20%. În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% la cele din sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pentru 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creștere de 20% este una semnificativă și pentru alocații în aceste condiții de criză. Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică și avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o, și ne ținem de această strategie fiscal-bugetară”.
În Parlamentul României există legea măririi alocațiilor pentru elevi
Alocațiile pentru copii au reprezentat un adevărat teren de război între PSD și PNL în cursul ultimilor doi ani. După ce PNL a reușit să impună dublarea lor în perioada guvernelor PSD, a venit rândul PSD să forțeze dublarea în Parlament, dar legea a fost amânată și contestată de Guvern, prin OUG. Executivul liberal condus de Ludovic Orban a promis o dublare a alocațiilor într-un interval de doi ani, prin creșteri succesive de câte 20 de procente.