Prima pagină » National » Florin Cîțu a refuzat să spună dacă veniturile bugetarilor vor scădea în acest an: „Vom vedea ce se va întâmpla”

Florin Cîțu a refuzat să spună dacă veniturile bugetarilor vor scădea în acest an: „Vom vedea ce se va întâmpla”

18 feb. 2021, 21:54,
Bianca Rebegea în National

Joi seara, 18 februarie, Florin Cîțu, prezent la Digi 24, a refuzat să spună dacă veniturile bugetarilor vor scădea în acest an, mai ales după ce a anunțat desființarea unor sporuri. După ce și Raluca Turcan a confirmat această tăiere, azi, premierul a spus că sunt doar zvonuri: ”nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor”!

La Digi 24, premeirul Florin Cîțu a fost întrebat dacă veniturile bugetarilor o să scadă în 2021, însă acesta a oferit următorul răspuns:

”Sunt domenii în care sunt 30%, sunt domenii în care sunt mai mult de 30%. Din anvelopa salarială, sporurile reprezintă 30%. Noi am decis să menținem veniturile la nivelul lunii decembrie 2020. Eu vreau să facem reformă în administrație, modul în care oamenii sunt evaluați.

Am plafonat salariile. Legea salarizării a trecut prin Parlament, iar orice corectare se va face tot în Parlament. De unele sporuri știam. Toate organismele internaționale, agențiile de rating, Comisia Europeană, ne-au atras atenția că dacă mergem în acest ritm nu vom putea plăti nici pensii, nici salarii.

Și în 2021 vom avea o economie performantă, vor crește veniturile celor din sectorul privat, vom avea o inflație în scădere. Va fi o reformă în întreg aparatul și vom vedea ce se va întâmpla.”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu: Noua lege a salarizării va fi modificată

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, 16 februarie, că Ministerul Muncii elaborează o nouă lege a salarizării, al cărei prim draft va fi discutat în coaliția de guvernare și apoi trimis în Parlament. Șeful Guvernului a explicat în două cuvinte cum vor evolua veniturile bugetarilor în urma aplicării noii legi.

„Modificarea legii salarizării trebuie să reflecte, să facă legătura directă și transparentă între performanță și venit, ceea ce nu vedem astăzi. Cum va arăta și cum vor fi sporurile, vom vedea.”

Raluca Turcan: „Unele sporuri pot fi eliminate, altele pot fi introduse în sumă fixă”

Miercuri, 17 februarie, la Antena 3, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a dat de înțeles că se lucrează la o nouă lege a salarizării, care va fi gata în anul 2022. În această lege vor fi plafonate anumite sporuri, care vor avea o sumă fixă prevăzută, iar altele vor fi eliminate.

În funcție de domeniul de activitate, ministrul Muncii anunță că vor fi mai multe grile de salarizare.

”Unele sporuri pot fi eliminate, altele pot fi introduse în sumă fixă. În paralel cu grilă de salarizare din administraţia publică, mai luăm în calcul introducerea unei grile şi în anumite instituţii cu rol de reglementare, cum ar fi ANCOM-ul, cum ar fi ANE-ul, cum ar fi ASF-ul, pentru că acelea sunt instituţii publice unde toţi angajaţii practic sunt remuneraţi din bani publici, însă aceste salarii sunt disproporţionate cu ceea ce există în sistemul bugetar.

Toată procedura pentru noua lege a salarizării va dura un an.”, a spus Raluca Ţurcan la Antena 3.

Raluca Turcan: „Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică. El este extrem de disproporţionat”

Ministrul Raluca Turcan a mai anunțat că Guvernul plănuiește să intervină asupra sporului de suprasolicitare neuropsihică, fiindcă acesta este „extrem de disproporționat”. Astfel, ea realizează o comparație între un magistrat și un medic.

„Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică. El este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de 29.269 de lei cu un spor de solicitare neuropsihică de 5.660 de lei, în timp ce un un medic are salariu baza de 15.256 de lei şi spor de solicitare de 2.300 de lei pe lună. Vom evalua acest spor, da”, a declarat Raluca Ţurcan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`