Prima pagină » National » Floarea care poate fi medicament, dar și otravă. Iată planta din natură pe care mulți o ocolesc
Floarea care poate fi medicament, dar și otravă. Iată planta din natură pe care mulți o ocolesc

Floarea care poate fi medicament, dar și otravă. Iată planta din natură pe care mulți o ocolesc

27 aug. 2024, 09:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Există o floare care poate fi medicament, dar și otravă. Degețelul, cunoscut și sub denumirea de degetar este o plantă ornamentală frumoasă, renumită pentru florile sale delicate, în nuanțe de violet, alb sau galben. Floarea este renumită pentru proprietățile sale medicinale, dar și otrăvitoare. Iată ce efecte are planta din natură pe care mulți o ocolesc.

Floarea care poate fi medicament, dar și otravă

Planta care poate fi leac, dar și otravă în același timp, este cea numită degețelul. Floarea are efecte medicamentoase, dar și toxice, de aceea se recomandă să se folosească cu grijă, în farmacologie. Planta este întrebuințată la prepararea unor medicamente, ținând cont de reacțiile adverse.

Degețelul conține glicozide cardiace, compuși vegetali puternici care afectează inima și sistemul circulator. Printre acești compuși se numără digoxina, o substanță activă extrasă din planta degețel. Medicamentele care conțin digoxină sunt extrem de valoroase în tratamentele medicale, având scopul de a stabiliza ritmul cardiac și de a controla simptomele asociate diferitelor afecțiuni cardiace.

Trebuie de știut că toate părțile plantei sunt toxice, iar consumul necorespunzător al degețelului poate duce la intoxicații grave. Simptomele de otrăvire pot include greață, vărsături, tulburări de ritm cardiac și, în cazuri severe, moartea. De aceea, este important ca utilizarea degețelului în scopuri medicinale să fie strict monitorizată de un specialist.

Planta considerată monument al naturii

Rodul pământului este una dintre cele mai interesante plante, considerată monument al naturii. Aceasta este folosită în scop medicinal, dar în același timp este toxică, dacă nu este folosită corect. Planta numită rodul pământului are un aspect deosebit și un miros înțepător. Rodul pământului are frunzele sub formă de săgeată de culoare verde deschis cu pete ruginii. Fructele acestei plante sunt letale, iar ceaiul de rodul pământului se folosește doar pentru uz extern, sub formă de spălături sau comprese. Consumul intern este interzis din cauza toxicității plantei. Planta cu miros înțepător are beneficii pentru organism, dar devine toxică și chiar poate declanșa moartea dacă este folosită necorespunzător.

O altă plantă spectaculoasă este piciorul cocoșului. Aceasta este folosită în scop medicinal, dar poate deveni toxică. Planta numită piciorul cocoșului tratează afecțiunile musculare, nevralgiile intercostale, eczemele, reumatismul și urticaria. Se recomandă ca această plantă medicinală să fie întrebuințată extern. Acest remediu naturist se administrează sub atenta supraveghere și îndrumare a medicului.

O altă floare pe care o au multe persoane în curte și este ideală pentru un somn odihnitor este bujorul. Mulți apreciază bujorii pentru frumusețe și parfumul îmbietor, însă floarea are și proprietăți medicinale. Ceaiul din petale de bujori se face foarte ușor. Această băutură se poate prepara amestecând o lingură de petale mărunțite cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze și apoi se consumă amestecul de două ori pe zi, timp de zece zile. Ceaiul din petale de bujor are efecte terapeutice și ajută la normalizarea metabolismului, la combaterea insomniilor și la eliminarea stărilor de anxietate. Petalele de bujori în ceai sunt ideale și pentru combaterea unor probleme de sănătate precum gastrita și ulcerul gastric. Planta este bună și pentru cei care suferă de bronșită sau se confruntă cu tuse seacă sau iritativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
30 august 2024
30 august 2024