Prima pagină » Sanatate » Viata de cuplu » Flexibilitatea psihologică, secretul unui cuplu fericit
Flexibilitatea psihologică, secretul unui cuplu fericit

Flexibilitatea psihologică, secretul unui cuplu fericit

30 nov. 2020, 22:19,
BZI.ro, în Sanatate

Pentru a fi fericit in cuplu și chiar in familie, ar trebui să dai dovada de flexibilitate emoțională și psihologică, dezvăluie un nou studiu științific.

Potrivit unui nou studiu științific, publicat în Journal of Contextual Behavioral Science, flexibilitatea psihologică și emoțională este unul dintre cei mai importanți factori pentru a face căsătoria să dureze și pentru a avea relații romantice și familiale satisfăcătoare.

Condusă de doi cercetători de la Universitatea din Rochester (Statele Unite), această meta-analiză a combinat rezultatele statistice din aproximativ 174 de studii care au examinat diferiți factori care influențează viața de cuplu, cum ar fi constientizarea și adaptarea emoțiilor.

„Această meta-analiză evidențiază faptul că a fi atent și flexibil emoțional în situații dificile nu numai că îmbunătățește viața, ci poate, de asemenea, să le consolideze și să le îmbogățească relațiile apropiate”, a rezumat Ronald Rogge, profesor de psihologie la Universitatea din Rochester și coautor al studiului.

Ce înseamnă să fii flexibil din punct de vedere emoțional și psihologic

Flexibilitatea psihologică este definită ca un set de abilități pe care le folosim când ne confruntam cu gânduri, sentimente, emoții sau experiențe dificile sau provocatoare. Aceste abilități includ în special faptul de:

  • a fi deschis la experiențe, bune sau rele, și a le accepta, indiferent de nivelul lor de dificultate;
  • a fi conștient și atent la momentul prezent de-a lungul vieții de zi cu zi;
  • a experimenta gânduri și sentimente fără a dezvolta obsesii;
  • a rămâne în ton cu valorile tale de bază, chiar și în zilele stresante;
  • a ști cum să te proiectezi în viitor și să mergi înainte către un scop, chiar și în fața unor piedici sau experiențe dificile.

Cercetătorii indică faptul că rigiditatea psihologică, pe de altă parte, dăunează relațiilor romantice și de familie. Acest lucru implică evitarea gândurilor, sentimentelor și experiențelor dificile, mai degrabă decât înfruntarea și acceptarea lor și a te lasa copleșit de acestea.

Oamenii care demonstrează inflexibilitate sau rigiditate psihologică ar fi astfel mai puțin mulțumiți atât la nivelul relației, cât și la nivel sexual, mai puțin înconjurați emoțional și mai predispuși la agresivitate și tulburări de atașament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *