Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Flebita: simptome si factori de risc
Flebita: simptome si factori de risc

Flebita: simptome si factori de risc

19 dec. 2020, 17:57,
în Sanatate

Flebita este formarea unui cheag de sânge, numit tromb (de unde și denumirea de tromboză), care apare într-o venă și care o obstrucționează mai mult sau mai puțin complet. O flebită se poate forma în orice venă a corpului, dar în 90% din cazuri se află la nivelul membrelor inferioare. În funcție de localizare și de gradul de obstrucție a venei afectate, flebita poate fi benignă sau poate corespunde unei urgențe medicale, de unde importanța solicitării unui sfat medical fără întârziere. De fapt, în timpul flebitei, trombul poate migra uneori către circulația pulmonară și poate provoca embolie pulmonară, care poate fi fatală. Iata care sunt simptomele si factorii de risc ai flebitei!

Tromboza venoasă superficială

Tromboza venoasă superficială (uneori numită flebită superficială sau periflebită) este formarea unui cheag de sânge sau tromb în una dintre venele rețelei superficiale. Se manifestă ca inflamație și durere în zona afectată, care devine ușor portocalie după faza acută. Chiar dacă complicațiile asociate sunt mai puțin grave decât în ​​cazurile de tromboză venoasă profundă, aceasta necesită tratament. Analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene și anticoagulantele constituie tratament medicamentos. Purtarea ciorapilor de compresie este uneori recomandată.

Tromboză venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă (sau flebita profundă) este cauzată de un cheag de sânge situat într-o venă profundă. Flebita profundă este o urgență medicală, deoarece dacă cheagul se separă de peretele venei, poate provoca embolie pulmonară. Simptomele sunt o durere sacaitoare la gambă sau coapsă și umflături mai extinse decât cele formate în cazul trombozei venoase superficiale. Roșeața pielii poate însoți simptomele, precum și senzația de căldură. Se poate observa o temperatură mică de 38°C.

Simptome

În funcție de localizarea obstrucției, flebita poate genera simptome ușor diferite. Uneori, flebita nu se manifestă prin niciun semn clinic. Aceasta se numește flebită asimptomatică. Uneori este prezentă o ușoară febră. Dacă flebita afectează o parte mai mare, durerea poate fi localizată la nivelul coapsei sau la pliul inghinal. Orice semn respirator (tuse, dificultăți de respirație, dureri toracice) la o persoană cu flebită ar trebui să sugereze embolie pulmonară și să necesite sfaturi medicale urgent..

Vârsta și flebita

Vârsta este principalul factor de risc. De la vârsta de 60 de ani, riscul de flebită crește exponențial și chiar mai mult după 75 de ani. Acest lucru nu înseamnă faptul că afectează și tinerii. Adesea, un singur factor de risc nu este responsabil pentru flebită, ci mai degrabă conjugarea mai multor factori. Astfel, dacă a existat deja tromboză în familie, suntem mai expuși riscului de a avea aceasta afectiune (factor genetic). Femeile predispuse la picioare grele sau insuficiență venoasă au, de asemenea, un teren favorabil pentru flebită.

Insuficiență venoasă

O flebită apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă, numit tromb. Există mulți factori care cresc riscul de a provoca flebită. Putem menționa, printre acestia, insuficiența venoasă cu existența varicelor, de exemplu, imobilizarea prelungită a membrelor (repaus la pat, ipsos), cancer, tulburări de coagulare, anumite patologii, cum ar fi un atac de cord sau insuficiență respiratorie cronică, sarcină sau intervenție chirurgicală recentă.

Avion, așezat

Boala tromboembolică afectează toți pasagerii unui avion. În special cei ale zborurilor pe distanțe lungi, care promovează dezvoltarea unui cheag de sânge în venele membrelor inferioare, care pot provoca flebită urmată de embolie pulmonară dacă acest cheag migrează în circulația pulmonară. Tromboza venoasă profundă se dezvoltă atunci când există leziuni ale peretelui vasului favorizate de așezarea prelungită, ducând la o compresie prelungită a coapselor și staza venoasă.

Alte cauze

Sunt posibile și alte câteva cauze: genetică, anomalii ale sângelui, boli inflamatorii (boala Crohn, de exemplu), cancer (riscul de tromboză venoasă se înmulțește cu 7, chiar 8), hormoni (administrarea pilulei, sarcină, tratament hormonal), tutun, obezitate și toate perioadele care determină o încetinire a circulației (staza sângelui) legată de imobilizarea ortopedică, repaus la pat sau chiar în timpul unei călătorii cu avionul pe distanțe lungi. Sarcina și cancerul sunt stări deosebit de riscante pentru flebită, deoarece mulți dintre acești factori sunt prezenți.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia. Cât trebuie să dai pentru o cameră și ce părere au turiștii
Playtech.ro
Cât costă cea mai scumpă pâine din România. O găsești la Turda, prețul e neașteptat
observatornews.ro
Și-a notat în jurnal că vrea să-și omoare mama. Fiica adoptivă a româncei Andreea Mottram plănuia crima de un an: "A fost înjunghiată de 12 ori"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Întreaga lume e în stare de șoc! Apariție tulburătoare în Moscova, în plin război între Rusia și Ucraina. Imaginea naște controverse uriașe
Playtech.ro
Se poate poate pune poprire pe pensie? Ce spune legea și în ce cazuri se aplică măsura
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce nu trebuie să spui sub nicio formă în ziua de Paște pentru a-ți merge bine tot anul
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`