Prima pagină » Economic Local » Flaviu Manea, antreprenor și consultant în fonduri europene, din Iași: „O firmă care depinde de o finanțare europeană ca să se dezvolte are o foarte mare problemă”

Flaviu Manea, antreprenor și consultant în fonduri europene, din Iași: „O firmă care depinde de o finanțare europeană ca să se dezvolte are o foarte mare problemă”

29 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Flaviu Manea, antreprenor și consultant în fonduri europene, din Iași, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre începuturile sale în business, lucrând la compania Dacia, dar și despre cum poți accesa mai ușor banii de la Uniunea Europeană. Ce greșeli fac cei care vor să investească fonduri europene, ce ar trebui să urmărească, dacă vor să aibă succes. Antreprenorul vorbește și despre businessul de familie, clinica de estetică Q Estetic, și cum s-a dezvoltat în ultimii ani. Interviul poate fi urmărit AICI:

Flaviu Manea, antreprenor și consultant în fonduri europene, din Iași, susține că trebuie respectate niște reguli pentru a obține fondurile europene, iar antreprenorii să fie realiști în privința accesării sumelor.

„Sunt programe simple, mai ușor de accesat, cum este Start-Up Nation. Problema este de riscuri. Primesc multe solicitări de la potențiali beneficiari, dar bani nu sunt pentru toți, pentru toate solicitările. Prefer să-i spun unui om în față că nu se pliază pe tipul de finanțare propus de finanțator pe acel proiect. Prefer să-i spun să mai aștepte un an, să caute altă sursă de finanțare. Până la urmă, banii din diverse programe sunt un ajutor financiar, nu o condiție obligatorie să se dezvolte. O firmă care depinde de o finanțare europeană ca să se dezvolte are o foarte mare problemă. Înseamnă că nu poate să se adreseze unei nevoie pe piață. Indiferent de faptul că ai o bază materială mai bună, dacă nu te adresezi unei nevoi pe piață, nu vinzi ce produci, nu ai cum să reziști. Eu n-aș investi într-un domeniu pe care nu îl cunosc, n-aș investi timpul meu degeaba. M-aș duce pe un domeniu pe care îl știu. Riscurile de a reuși, când nu îți cunoști domeniul, sunt foarte mari să pierzi banii. Cele mai bune exemple de succes pe care le-am văzut, clienți care au accesat banii, profilul câștigătorului este afacerea pe termen lung. După 2-3 ani de antreprenoriat, își cunosc businessul”, susține Flaviu Manea, antreprenor și consultant în fonduri europene.

Flaviu Manea: „Avem o industrie mult mai performantă”

Specialistul susține că aderarea la Uniunea Europeană a ajutat antreprenorii să se dezvolte.

„Pragmatic vorbind acum, e bine să fii mândru, dar trebuie să ai ce să pui pe masă, să aibă o mândrie în spate, ceva. Nu doar că sunt român. Eu cred că în ultimii 10 ani, de când s-au văzut efectele aderării la Uniunea Europeană, cred că avem de ce să fim mândri. Avem o industrie mult mai performantă, comparativ cu ce se făcea în comunism, suntem competitivi, avem o educație satisfăcătoare. Da, își iau profitul la ei în țară, dar au adus la noi cultura organizațională, proceduri și tot felul de lucruri care ne-au ajutat”, mai spune Flaviu Manea.

Sute de interviuri marca „PodcastBZI”, postate pe YouTube

Mihai Claudiu, director Băcănia „La Sibieni”, cu patru locații în Iași, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre acest proiect de succes. Din anul 2010, a muncit pe un vas de croazieră, top trei în lume, de la barman ajungând beverage manager. În pandemie, când s-a întors acasă, s-a apucat de afaceri cu produse tradiționale din zona Sibiului, de unde este originar. S-a mutat la Iași cu familia, a pus pe picioare o afacere de succes, iar câteva luni pe an pleacă să muncească pe vasul de croazieră. Spune că se încarcă cu energia de acolo, iar momentan nu renunță la acest job. Despre familie și antreprenoriat, după ce a interacționat cu persoane din toată lumea, aflați din interviul cu Mihai Claudiu, ce poate fi urmărit AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *