Prima pagină » Local » Flagrant ca în filme pus la cale de un ieșean care a plătit peste 5.000 de lei pe un Iphone 12 Pro contrafăcut. Le-a dat polițiștilor pe tavă țeparii care au vândut telefonul pe OLX (EXCLUSIV)
Flagrant ca în filme pus la cale de un ieșean care a plătit peste 5.000 de lei pe un Iphone 12 Pro contrafăcut. Le-a dat polițiștilor pe tavă țeparii care au vândut telefonul pe OLX (EXCLUSIV)

Flagrant ca în filme pus la cale de un ieșean care a plătit peste 5.000 de lei pe un Iphone 12 Pro contrafăcut. Le-a dat polițiștilor pe tavă țeparii care au vândut telefonul pe OLX (EXCLUSIV)

03 feb. 2021, 02:00,
Dragos Savin în Local

Un tânăr din Iași a pus la cale un flagrant desprins din filme. Bărbatul a comandat de pe OLX un Iphone 12 Pro și a plătit 5.200 de lei pentru telefon, însă când a deschis coletul și-a dat seama că a fost păcălit. A anunțat Poliția, nu înainte de a-și pune niște prieteni să comande un alt telefon

Un tânăr din Iași a fost cât pe ce să piardă peste 5.000 de lei după ce a cumpărat un Iphone 12 Pro contrafăcut. Povestea începe în urmă cu câteva zile, când un tânăr de 28 de ani a văzut pe OLX un anunț postat de un individ care spunea că vinde un Iphone 12 Pro nou. Prețul de 5.200 de lei l-a făcut pe ieșean să își dorească produsul respectiv și a făcut comandă. La scurt timp a primit printr-o firmă de curierat coletul. Și-a dat seama imediat că a fost păcălit și tocmai a „aruncat” 5.200 de lei. Imediat, tânărul a căutat din nou pe OLX un anunț similar și a găsit la Botoșani unul. Și-a dat seama că este vorba de același vânzător și și-a trimis niște prieteni să se întâlnească cu vânzătorul. Întâlnirea nu a avut însă loc înainte de a fi anunțată Poliția.

„Polițiștii Secției 2 Poliție Iași au identificat doi tineri, din municipiul București, bănuiți de comiterea infracțiunii de înșelăciune. Astfel, din cercetări a rezultat faptul că pe 30 ianuarie 2021, aceștia ar fi vândut unui bărbat, de 28 ani, replica unui telefon de ultimă generație cu suma de 5.200 lei. Anunțul privind vânzarea telefonului a fost postat pe un site de vânzări. Persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost prinse pe raza orașului Botoșani, în urma colaborării cu polițiștii botoșăneni. Prejudiciul a fost recuperat și predat părții vătămate, care s-a împăcat cu tinerii”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Ce metode de țeapă sunt la modă în Iași

Una dintre cele mai cunoscute metode este metoda E-ON: infractorii pretind că sunt reprezentanți ai companiilor degaz, apă, electricitate și solicită accesul în locuință pentru verificări. O altă metodă este metoda DETERGENTUL: falși vânzători care bat la ușa victimelor și oferă produse de curățenie gratuite sau la prețuri promoționale.

Metoda DERATIZARE: sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare, încearcă să primească accesul în locuință.

Metoda STRåINUL: infractorii motivează că nu sunt din localitate, spun că au o urgență medicală (de obicei spun că sunt cetățeni străini și vorbesc stricat limba română) și nu au bani românești asupra lor, solicitându-le victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii și lasă garanție o geantă, spunând că au valută sau bunuri de valoare și că se vor întoarce.

Metoda CERȘETORII: persoane care bat la ușile oamenilor cerșesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile și copiii.

Metoda COMIS VOIAJOR: oferirea spre vânzare, la un preț „minim”, greu de refuzat, de către vânzători ambulanți, a diferitelor produse (veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură). În realitate, se oferă spre vânzare produse de slabă calitate sau contrafăcute la prețuri mari.

Metoda STRÂNGERE DE FONDURI PENTRU PERSOANE BOLNAVE: victimele sunt acostate pe stradă sau contactate direct la domiciliu de persoane străine, care, sub pretextul că adună fonduri pentru diverse culte religioase sau pentru cazuri sociale sau medicale, solicită ajutor bănesc, mizând pe starea emoțională și sensibilitatea victimei, când vine vorba de suferință, boală, neajunsuri și handicap.

Cum procedează infractorii pentru a ajunge să sustragă diferite bunuri din casele ieșenilor

Infractorii distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră, pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie, cu ușa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament și caută în celelalte camere.  Unii infractori au obiceiul de a încerca și ușile de acces în locuință. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le găsesc pe holul apartamentului. Polițiștii transmit câteva sfaturi pentru ca ieșenii să nu fie păcăliți.

„Dacă suntenți într-o astfel de situație, trebuie să vă luați măsuri de precauție, iar înainte de a permite accesul în locuință al unor persoane necunoscute, solicitați întotdeauna cartea de identitate și legitimația de serviciu. Fiți circumspecți la astfel de prestatori de servicii, mai ales dacă nu au fost solicitate expres de dumneavoastră sau nu au fost anunțate din timp de administratorul blocului sau șeful de scară. Solicitați întotdeauna, pe loc, o chitanță/ factură pentru orice fel de serviciu prestat la domiciliu. Refuzul sau sustragerea persoanei de a vă furniza o chitanță, în schimbul banilor primiți, vă dă certitudinea că ați fost înșelați”, au transmis polițiștii.

Oamenii legii spun că ieșenii ar trebui să fie foarte atenți la detalii.

„Nu acceptați sprijinul venit din partea unor persoane necunoscute care se deplasează la domiciliul dumneavoastră și se oferă să vă «ajute» la retragerea unor sume de bani de la bancomant. Atunci când locuiți singuri, evitați să deschideți ușa persoanelor necunoscute, indiferent de motivele invocate de aceștia și anunțați autoritățile. Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitați legitimația de serviciu și notați datele de pe document. În cazul în care considerați că ați fost victima unei înșelăciuni, apelați numărul unic de urgență 112”, au mai transmis reprezentanții IPJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024