Prima pagină » Local » Flăcările au aruncat în pragul disperării o familie cu 8 copii, din Iași! Stau într-un magazin abandonat și trăiesc din mila vecinilor! – GALERIE FOTO

Flăcările au aruncat în pragul disperării o familie cu 8 copii, din Iași! Stau într-un magazin abandonat și trăiesc din mila vecinilor! – GALERIE FOTO

02 aug. 2022, 02:00, 1 ,
Emanuela Băluță în Local

O familie din localitatea Potângeni, comuna Movileni, din Iași, se află într-o situație dificilă, după ce flăcările au aruncat-o în pragul disperării. Un scurtcircuit i-a făcut pe membrii acesteia să-și piardă toate bunurile. Focul a mistuit și actele copiilor de care mama avea nevoie pentru a-și putea opera mezinul, în vârstă de aproape 2 ani.

Situația familiei Oncică era una dificilă dinainte ca focul să le distrugă casa. Părinții, Costel și Claudia, locuiau alături de cei 8 copii, cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani. Acum, aceștia locuiesc într-un magazin abandonat, pus la dispoziție de primăria comunei.

Flăcările au aruncat în pragul disperării o familie cu 8 copii

În cursul zilei de joi, 28 iulie 2022, un scurtcircuit din localitatea Potângeni a dat peste cap viața familiei cu 8 copii, Cătălin Sorin (17 ani), Ștefan Constantin (16 ani), Alexandru Fernando (13 ani), David Petru (10 ani), Ionuț (6 ani), Maria (3 ani), Marius (5 ani) și Neculai (1 an).

Mama, Claudia Daniela Oncică, era în drum spre casă, după ce le cumpărase celor mici mâncare cu banii de pe cardul de alimente de care beneficiază. Familia avea probleme financiare dinainte ca incendiul să le ardă toate bunurile.

„Joi dimineața, la ora 11:00, s-a produs nenorocirea. Eu eram plecată. Îmi venise un card de alimente de la primărie pentru copii. Eu am plecat de dimineață, cu trenul de 08:00, la Iași, să iau mâncare. Eram pe tren, mă întorceam acasă. M-au sunat copiii, am luat repede un taxi, pentru că mi-au zis: «Mama, mama, vino repede că s-a întâmplat nenorocirea! A început să ardă casa». Până am ajuns eu, s-a făcut totul scrum. Nu a pățit niciunul dintre ei nimic. Mulțumim lui Dumnezeu, copiii sunt bine, sănătoși, i-au scos băieții cei mari pe toți repede afară”, a spus mama copiilor.

Aceasta stă acasă pentru a avea grijă de cei mici, iar tatăl, Costel Oncică, nu mai muncește nici el în urma producerii incendiului. Acum, cele 10 suflete sunt nevoite să stea într-un magazin abandonat, spațiu care le-a fost pus la dispoziție prin intermediul primăriei.

„Acum stăm într-un magazin, ne-a ajutat un patron. Tot aici, în Potângeni. Un scurtcircuit a cauzat incendiul. Mă ajută vecinii care mi-au mai dat o pătură, o pernă, o pâine, un cartof. A rămas scrum, n-am salvat nimic, nici certificate, nici acte, nimic… Am rămas cu hainele de pe noi”, a zis Claudia Daniela Oncică.

Mezinul familiei necesită intervenție chirurgicală

Familia se descurca din alocațiile copiilor și din banii primiți de tată pentru diverse servicii prestate în sat, el fiind plecat în majoritatea zilei.

„N-am niciun fel de venit, doar alocația de stat a copiilor, atât. Soțul lucra cu ziua în sat și mai făcea un ban, 150 de lei pe zi, făcea naveta, pleca dimineața, la 04:00, și venea seara, de la 06:00. Acum, că s-a întâmplat nenorocirea, stă acasă, să ne ajute. Ce să facem? Dacă așa a fost…”, a mai spus mama copiilor.

Situația este una cu atât mai dificilă cu cât fiul cel mic al familiei suferă de o malformație la cavitatea bucală care necesită operație. Aceasta era programată pentru ianuarie–februarie 2023, dar focul care le-a distrus actele ar putea da peste cap aceste planuri.

„Trebuie să merg din nou în ianuarie–februarie 2023 cu el la operație. Nu mai am nici acte, nici certificate, nici buletine, nimic, nici cardul de alocație, actele de la casă au luat foc și ele. Mă zbat până atunci să scot actele ca să merg cu el la operație. Are o lună de când l-am operat”, a mai zis femeia.

Glasul Vieții și primăria se ocupă de ajutorarea familiei

Asociația caritabilă „Glasul vieții” încearcă să ajute familia, însă aceștia au nevoie de aproximativ 40 de mii de euro pentru a reconstrui casa, bani care trebuie virați în conturile asociației.

„Indicat ar fi ca oamenii să nu ajute doar cu haine, apă și alte bunuri de acest fel. Familia are nevoie de susținere financiară, în acest moment, pentru a-și putea construi casa. Costurile aproximative ale lucrării sunt de circa 30–40 de mii de euro”, a explicat preotul Dan Damaschin.

Mai mult, primarul comunei Movileni, Dan Constantin Hodoroabă, susține că va acorda ajutor familiei și că se va implica pentru a le reconstrui casa. Reprezentanții primăriei au comandat deja materialele necesare.

„Joi a fost incendiul. Primăria o să-i ajute, fără discuție. O să le oferim și ajutor financiar, o să le reconstruiesc casa. Momentan, i-am cazat la un magazin din Potângeni care nu mai funcționează. Doar pereții pot fi salvați, a ars tot, nu a mai rămas nimic în casă, de la haine până la acte. Am mobilizat oamenii cât am putut. O să le refac casa. Eu sper ca, în maximum o lună de zile, să-i pot muta înapoi acolo. 8 copii au băieții ăștia. Din câte am înțeles, a luat foc de la un aparat electric. Bine că nu s-a întâmplat nicio nenorocire. Casa o să o refacă, dar bine că nu a pățit nimeni nimic. Acum, aștept materialele pe care le-am comandat”, a explicat primarul comunei Movileni, în legătură cu flăcările ce au aruncat în pragul disperării o familie cu 8 copii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024