Prima pagină » Local » Fiul unui medic din Iași a dat în judecată AJPIS deoarece tatăl său a fost persecutat politic de regimul comunist – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Fiul unui medic din Iași a dat în judecată AJPIS deoarece tatăl său a fost persecutat politic de regimul comunist – GALERIE FOTO (Exclusiv)

08 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Un fiu de medic din Iași a dat în judecată AJPIS deoarece tatăl său a fost persecutat politic. Bărbatul a câștigat procesul intentat instituției, după ce părintele lui a fost persecutat de regimul comunist. Astfel, Tribunalul Iași a admis recent acțiunea formulată de Tarquinius Stamate

Fiul unui medic din Iași a dat în judecată Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) deoarece tatăl său a fost persecutat politic. Bărbatul a câștigat procesul intentat instituției, după ce părintele lui a fost persecutat de regimul comunist. Astfel, Tribunalul Iași a admis recent acțiunea formulată de Tarquinius Stamate.

„Instanța admite acţiunea formulată de reclamantul Tarquinius Stamate în contradictoriu cu pârâta Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași. Anulează Decizia nr. 457 din 13 aprilie 2021, privind respingerea cererii de acordare a drepturilor prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1990, republicat, emisă de pârâta AJPIS Iaşi. Obligă pârâta AJPIS Iaşi să emită o nouă decizie în favoarea reclamantului prin care să stabilească de fapt calitatea acestuia de beneficiar al drepturilor prevăzute de art. 5, alin. 7, raportat la art. 4 şi al drepturilor prevăzute de art. 8 din Decretul-lege nr. 118/1990, precum şi a indemnizaţiei la care acesta are dreptul, conform aceloraşi dispoziţii legale. Definitivă”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Fiul unui medic din Iași a dat în judecată AJPIS deoarece tatăl său a fost persecutat politic

Procesul dintre Tarquinius Stamate și AJPIS Iași a început pe 4 iunie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, reclamantul a cerut anularea deciziei emise de AJPIS, prin care s-a respins cererea lui de stabilire a calităţii de beneficiar al drepturilor prevăzute de art. 5 din Decretul-Lege nr. 118/1990, precum și a indemnizaţiei – în calitate de fiu al celui care a decedat pe data de 17 august 1999.

„De asemenea, solicit stabilirea calităţii mele de beneficiar al drepturilor prevăzute de legislație, după tatăl meu – decedat, care a fost persecutat din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, respectiv a avut domiciliul obligatoriu timp de 1 an, 4 luni și 26 de zile, a executat o pedeapsă privativă de liberate de 9 ani și 3 zile, a fost lipsit de libertate prin act administrativ timp de 5 ani, 7 luni și 26 de zile. Astfel, a fost vorba, în total, despre 16 ani și 25 de zile. Totodată, solicit stabilirea indemnizaţiei lunare în beneficiul meu, în cuantum de 50 la sută din indemnizaţia de care ar fi beneficiat tatăl meu”, a subliniat ieșeanul în fața instanței.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Tarquinius Stamate: „Tatăl meu a fost persecutat din motive politice!”

Ieșeanul Tarquinius Stamate a arătat că, pe 16 februarie 2021, a formulat la AJPIS Iași o cerere de stabilire a calităţii de beneficiar al drepturilor amintite. În cerere, el a arătat că tatăl său a fost persecutat din motive politice, dar solicitarea lui a fost respinsă. ”

Tatăl meu s-a născut pe 13 iulie 1923 – fiu de militar de carieră cu grad de colonel, participant la luptele din cele două Războaie Mondiale. Bunicii mei au avut 4 fii, 3 dintre ei medici (unul fiind tatăl meu) și unul – avocat. Tatăl meu a suferit persecuţii politice încă din perioada în care era student la Facultatea de Medicină din Iași. A fost închis în grele temniţe comuniste: Aiud, Periprava, Jilava. Nu a făcut politică și nu a desfăşurat activităţi fasciste sau legionare, nu a săvârşit crime împotriva umanităţii”, a subliniat ieșeanul în instanță.

Acesta a subliniat că tatăl său a fost condamnat la 10 ani muncă silnică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”. El a adăugat că, în cazul tatălui său, s-a menționat, contrar realităţii, că ar fi „făcut parte dintr-o organizaţie subversivă legionară”. În realitate, părintele său nu ar fi fost legionar, fiind vorba despre un fals comis de fosta Securitate, spune reclamantul. Contactat telefonic ieri de reporterii cotidianului BZI, Tarquinius Stamate a refuzat să comenteze pe marginea cazului. La rândul lor, cei de la AJPIS Iași au cerut respingerea acțiunii, ca nefondată.

Totuși, fiul de medic din Iași a câștigat procesul intentat AJPIS după ce tatăl său a fost persecutat politic. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *