Prima pagină » Titlurile zilei » Fiul unui expert ales de DIICOT, plantat în subordinea șefilor anchetați din Primăria Iași! Caz flagrant de conflict de interese – FOTO

Fiul unui expert ales de DIICOT, plantat în subordinea șefilor anchetați din Primăria Iași! Caz flagrant de conflict de interese – FOTO

04 iul. 2023, 02:00, 6 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Alexandru Lazăr s-a angajat la Primăria Iași în timp ce tatăl expertiza actele emise de instituție, invocate într-un dosar de corupție. Inginerul Liliean Lazăr, specialist în construcții, nu are patalama în domeniul arhitecturii, dar și-a dat cu părerea. De fapt, expertul a „anchetat” șefii direcți ai fiului, proaspăt angajat la primărie. Întrebat de reporterii BZI, acesta a spus că nu există un conflict de interese. Mai mult, nonșalant a explicat că DIICOT poate cere părerea unui arhitect, dacă nu sunt mulțumiți de calitatea expertizei

Dosarul de corupție instrumentat de DIICOT ce viza modul în care Primăria Iași a autorizat mai multe proiecte ale unui dezvoltator imobiliar scoate la lumină detalii importante. Pe data de 14 decembrie 2022, DIICOT a efectuat mai multe percheziții și a chemat la audieri zeci de funcționari, printre care primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, dar și Alexandru Mustiață, arhitectul șef. Procurorii DIICOT au cerut părerea unui expert judiciar în legătură cu modul în care au fost eliberate certificatele de urbanism, autorizațiile de construire, recepțiile lucrărilor și certificatele de atestare a edificării construcțiilor.

Fiul expertului s-a angajat la Primăria Iași

La începutul anului 2022, DIICOT apelează la expertul judiciar Liliean Lazăr. La câteva luni de la colaborarea cu DIICOT, în august, Alexandru George Lazăr, fiul expertului, participă la un concurs organizat de Primăria Iași pentru funcția de inspector la Serviciul GIS-Cadastru, aflat în subordinea Direcției Arhitectură și Urbanism, condusă de Alexandru Mustiață, care este anchetat de DIICOT. A trecut de proba scrisă și de interviu.

Între timp, în luna noiembrie 2022, Liliean Lazăr predă expertiza, iar DIICOT formulează primele acuzații pe data de 14 decembrie. Mai mulți funcționari, printre care și primarul Mihai Chirica, au fost plasați sub control judiciar, dar măsura a fost ridicată la scurt timp, în urma unor contestații formulate de avocați.

Conflict de interese la Primăria Iași

Din luna august până în luna noiembrie, Lazăr – tatăl și Lazăr – fiul s-au aflat în conflict de interese. În timp ce Liliean Lazăr verifica actele emise de Primăria Iași, Alexandru Lazăr se ducea liniștit la serviciu și zâmbea șefilor verificați de propriul tată. Un alt aspect important este legat de modul în care a fost ales expertul Liliean Lazăr, specializat în domeniul construcțiilor, nicidecum în cel al arhitecturii, care putea să-i permită verificarea documentelor ce au stat la baza edificării construcțiilor. Cu ajutorul expertizei, DIICOT a reușit să schimbe încadrarea juridică a părților din dosar.

De ce prezența fiului în Primăria Iași ar putea reprezenta o problemă? Există suspiciunea că cei doi au discutat despre dosarul de corupție. Mai mult, există varianta în care Liliean Lazăr ar fi putut să-și ajute fiul în carieră, tocmai prin expertiza ce viza colegii și șefii direcți din Primăria Iași.

Cazul DIICOT a fost instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu, după care pe data de 05 ianuarie 2023 a fost numit în funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acum, Daniel Horodniceanu este cercetat disciplinar după ce a făcut abuz de funcție în fața a doi polițiști care l-au oprit în trafic, într-o comună din județul Iași. Dialogul cu polițiștii a fost filmat.

Liliean Lazăr: „De la DIICOT mi-au spus că nu este vreo problemă”

Contactat telefonic, expertul Liliean Lazăr a explicat că la începutul anului 2022 a cerut lămuriri din partea DIICOT, privind un eventual conflict de interese. Atunci, Alexandru Lazăr era angajat la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași.

„Este un dosar pe care l-am depus la sediul DIICOT în luna octombrie 2022, cred. Când am început expertiza, fiul meu lucra la Oficiul de Cadastru. Am întrebat despre un posibil conflict, dar de la DIICOT mi-au spus că nu este vreo problemă. El, într-adevăr, s-a dus la concurs în septembrie, dar eu am terminat expertiza. Nu este o problemă, el nu era parte în dosar sau avea altă calitate. Nu are nicio legătură”, a spus expertul judiciar.

Întrebat despre faptul că ar fi trebuit să aibă cunoștințe de arhitectură în momentul în care a efectuat expertiza, Liliean Lazăr a subliniat că a respectat indicațiile DIICOT.

„Eu sunt specializat pe construcții, evaluarea proprietăților. Eu am răspuns la întrebările DIICOT. Dacă mai trebuie completări, ei pot apela și la un arhitect”, a mai spus expertul judiciar, care a închis telefonul iritat de întrebările BZI.

În dosarul de corupție a fost chemată la audieri și Denisa Ionașcu, secretarul general al municipiului. Inițial avea calitatea de suspect, dar recent a devenit inculpat.

Alexandru Lazăr a primit terenuri sub formă de donație

Conform ultimei declarații de avere, Alexandru Lazăr a ajuns să fie proprietarul a trei terenuri din comuna Rediu, județul Iași, de 3.455 mp, 3.422 mp și 3.394 mp, pe care le-a dobândit în 2020, sub formă de donație. Nu deține casă, apartamente sau autoturisme. În schimb, în 2020 a deschis un cont la Raiffeisen Bank, cu o valoare la zi de 82.877 de euro. În 2022, de la OCPI și Primăria Iași a încasat, în total, aproape 65.000 de lei. Apelat telefonic în mai multe rânduri, Alexandru Lazăr nu a răspuns pentru a comenta situația în care s-a aflat în perioada în care tatăl său s-a ocupat de expertiza comandată de DIICOT.

Procurorii au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Comentarii
  • contribuabil

    coruptie totala acolo ??

  • jigodii ….. sa ii castrezi ca numa asa se cumintesc

  • Primăria Iași e pe persoana fizica Chirica Mihai. Cred ca a venit timpul sa meargă la pușcărie acest limbric de primar

  • Dacă şi acest Liliean care nu era capabil să întocmească un deviz analitic sau o situaţie de lucrări la terminarea unui stadiu fizic a ajuns să fie mare expert în construcţii, e clar la ce nivel suntem! Practic, omul poate fi expert şi in arhitectură fără probleme, oricum e la acelaşi nivel de pricepere şi la construcţii. Important e să dea bine la dosar expertiza, ce importanţă are că e întocmită pro causa…? Oricum dosarul se va stinge ca o lumânare sau se va instrumenta până se prescrie fapta, se găseşte o rezolvare pentru orice dacă e vorba de influenţă, mai ales că justiţia actuală e o glumă proastă şi de fapt termenul de justiţie reprezintă corupţie sub protecţia legii! Oricât de mult ar vrea unii (extrem de puţini) să facă dreptate, ajung să fie puşi la zid de toată încrengătura de şacali ce se susţin reciproc, care din păcate deţin funcţii cheie, importante, decizionale. Şi astfel suntem luaţi de proşti pe faţă, iar cei care au pe mână puterea o vor folosi mereu în interesul lor şi de cele mai multe ori împotriva legii, fără teamă, ştiind că nu li se poate întâmpla nimic atât timp cât o mână spală pe alta şi ei îşi fac singuri legea după bunul plac. Întreg sistemul este putred şi corupt, am putea spune fără falsă modestie că România este ţara tuturor posibilităţilor, ţara lucrului bine făcut, vorba unui mare om, mare caracter! Bine făcut având sensul de făcut cu cap să nu poţi fi tras la răspundere niciodată!! Slava, Ukraini! Heroiam slava!

  • Mihai Todirel

    Hai sa dam mana cu mana pentru tara noastra buna.
    !!! Frati Romani Haideti Sa Ne Unim !!! ……..anii 1989 !!!

  • Ce prostii..!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`