O clipă de neatenție i-a schimbat viața pentru totdeauna lui Ducu, fiul lui Radu Lipovan, de la Radio Iași. Băiatul a rămas imobilizat la pat după ce în octombrie 2022 a suferit un incident din cauza trotinetei pe care se deplasa. Băiatul are nevoie de mai multe intervenții chirurgicale de reconstrucție articulară cu adicție de os, în Germania, acolo unde medicii i-au recomandat și terapii de specialitate. Mama băiatului trage un semnal de alarmă pentru toți tinerii care folosesc aceste trotinete
Totul s-a întâmplat în data de 14 octombrie 2022, când în oraș era o forfotă de nedescris, iar traficul era infernal. Ducu se grăbea să ajungă mai repede acasă, așa că nu a mai stat pe gânduri și a închiriat o trotinetă electrică de la compania Bolt, neștiind ce avea să îl aștepte.
Tânărul se deplasa pe partea carosabilă, atunci când a observat aglomerația din trafic și a hotărât să se retragă pe partea dreaptă, lângă trotuar, doar că o mișcare bruscă a trotinetei a dus la aruncarea băiatului peste ghidonul acesteia. Atunci, tânărul s-a lovit puternic la cap și la piciorul stâng, rămânând imobilizat la pat, singura lui șansă de a mai merge vreodată fiind în Germania.
Fiul lui Radu Lipovan, de la Radio Iași, a ajuns imobilizat la pat! Mama băiatului caută ajutor la cei mai buni medici din țară și din străinătate
Ducu a fost, până anul trecut, un băiat cu aspirații către viitor, pasionat de pictură și grafică, doar că o întâmplare banală i-a spulberat visele și i-a schimbat cursul vieții. Cu disperare, familia a căutat ajutor la toți medicii din țară și din străinătate, iar un răspuns plin de speranță a venit din Germania, doar că prețul tuturor cheltuielilor depășește bugetul familiei.
„Totul s-a întâmplat de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie 2022. Atunci, orașul era foarte aglomerat. Băiatul a avut un sentiment de teamă din cauza asta, iar mașinile se deplasau cu viteză, a vrut să se dea puțin mai lângă trotuar și în momentul în care a făcut dreapta din ghidon s-a dus brusc la 90 de grade și nu a intrat în funcțiune sistemul antișoc.
Băiatul spune că trotinetele ar avea un sistem antișoc, care nu lasă să se facă mișcări bruște. Atunci, trotineta s-a dus dreapta și el a plonjat în față. Trecătorii au chemat salvarea și a fost dus la spital pentru că era destul de grav rănit. Efectiv, i s-a împrăștiat genunchiul. I s-a montat fixatorul extern, iar timp de 3 luni am stat acasă, am urmat toate indicațiile, dar rezultate nu se vedeau, deoarece este o fractură pe tibie în jos care nu se închide”, povestește Irina Lipovan, mama lui Ducu.
În urmă cu o lună, băiatul a efectuat un computer tomograf, dar medicii i-au spus mamei că treaba nu este deloc bună și că va trebui intervenit chirurgical. Atunci, familia a căutat doctori peste tot în România, care să îl poată ajuta, însă operația ar fi mult prea complexă pentru medicii din țară. Singura speranță a venit din Germania, acolo unde Ducu ar urma să fie operat și i-ar fi redată din nou șansa de a merge.
Irina Lipovan: Semnal de alarmă pentru toți tinerii care folosesc trotinete electrice
După cele întâmplate cu fiul său, mama lui Ducu trage un semnal de alarmă pentru toți tinerii experimentați, dar și pentru cei neexperimentați, care folosesc aceste trotinete electrice: să fie mult mai prudenți în momentul în care folosesc un astfel de vehicul.
„Subiectul cu trotinetele, cred eu, este de interes general, deoarece șoferii sunt disperați când văd o trotinetă pe carosabil, trecătorii de pe trotuar sunt și ei temători, deoarece oricând ar putea fi loviți și chiar medicii mi-au spus că zilnic ajung tineri nenorociți de la aceste trotinete. Eu am încercat să iau legătura cu cei de Bolt, deoarece băiatul a sesizat o problemă tehnică a trotinetei, dar nu reușești să dai de nimeni.
Nu există un contact, un număr de telefon, nimic. Totul este din aplicație și vreau să spun că am dat mesaje peste mesaje, dar degeaba. Într-un final, cei de la poliție mi-au spus că au primit o notificare de la cei de la Bolt, în care se menționa faptul că acum lucrează prin asigurări, trotinetele fiind asigurate.
Sunt zeci de oameni cărora li se întâmplă tot felul de nenorociri și, dacă nu știi cum și unde să te orientezi, poți rămâne mutilat pe viață. Sunt copiii care folosesc aceste trotinete și de aceea aș vrea să trag acest semnal de alarmă, prin care să evidențiez faptul că ele sunt imprevizibile și niciodată nu se știe ce se poate întâmpla”, a menționat Irina Lipovan.
Cu toate acestea, mama lui Ducu îndeamnă la binefacere pe oamenii cu suflet mare și speră ca aceștia să cunoască povestea tânărului de 23 de ani, care dintr-o clipă de neatenție s-a transformat într-un incident șocant.
Toți cei ce doriți să îl ajutați pe Ducu puteți face donații în contul „Asociația Ia și-ajută”: RO61BTRLRONCRT0597216501 (donații în RON).
Să răspundă pentru nenorocirea asta cei care le-au autorizat.
Cine merge pedestru trăiește pe viu ce sunt aceste fiare periculoase.
Pe pietonal, pe Bv. Stefan Cel Mare le-a făcut primăria pistă specială se se fugărească trotinete și biciclete în loc să se deplaseze copii, persoane în vârstă, persoane bolnave în siguranță este permanent riscul de a te accidenta o bicicletă sau o trotinetă.
Nu răspunde nimeni la această întrebare, este haos și totală nesimțire, nu este nici o regulă de deplasare a acestor vehicole ca să te simți în siguranță pe trotuar.
Cum să se deplaseze pe un trotuar îngust, și cu lățimi diferite și pietoni și vehicole pe două roți, cine a inventat așa ceva!?!
Pe o bicicleta normala trebuie sa porți casca dar pe troti nu?
Ce viteza avea cand a facut miscarea de a schimba pozitia trotinetei?
Câtă șpagă ai luat Chirica ca să autorizezi kkaturile astea în oraș? Tot 10%?
Trebuie să dați în judecată societatea Bolt prin asigurator. Consultați un avocat în acest sens. Daunele morale vor fi însemnate și vă vor ajuta pentu îngrijirea băiatului.
B
Trotinetele trebuie interzise.
Cheltuielile pt spitalizare le recuperati de la firma de trotinete./de asigurari.Eventual in Instanta.
Pentru Intrebare, 4:47… Pe pietonalul de pe bulevardul Stefan Cel Mare este pista pentru biciclete unde nu au ce cauta pietonii. Astfel se evita accidentele. Daca pietonii nu cunosc regulile de circulatie, asta e…. In Olanda pietonii nu au curaj sa circule pe aceste piste pentru biciclete…Amenzile sunt mari si biciclistii au prioritate.
@Unu: in principiu, ai dreptate, insa acele asa zis piste nu sunt semnalizate ca atare. Suspectez ca, in cazul unui accident, autoritatile se vor spala pe maini..Daca victima e un pieton, de ce mergea pe acolo?..daca victima e vreun trotinest, ce cauta pe acolo?..
Lasa loc de discutii…
Mai mult, acele piste sunt singura sansa ca pe pietonal sa poata circula un carucior pentru copii, un scaun rulant, o femeie cu tocuri. In rest, doar piatra cubica..
Desigur, cu trotineta nu poti merge pe piatra cubica.
Naiba stie..
Pe pietonalul Stefan cel mare nu exista pista de bicicleta. E doar o portiune cu o altfel de suprafata, aia nu e pista de bicicleta intelectualule. Pista de bicicleta se semnalizeaza cu semne si inscriptii pe suprafata ei. Aia nu e pista.
Corpul pasagerului și-a continuat deplasarea, când trotineta s-a oprit brusc (mă rog, foarte repede). Și nu-și putea continua deplasarea decât în direcția în care se făcea deplasarea… masa inerțială. Cunosc senzația, ducă-s-ar pe pustii. Aveam viteză mare, pe bicicletă și mi s-a oprit brusc, prin blocarea lanțului de antrenare, zburând peste ghidon, vreo 5-6 metri, de-a berbeleacul, pe asfalt. Am simțit efectiv că mor (cap, coaste, genunchi, coate, spate), era o durere cumplită, iar timp de câteva săptămâni mă strâmbam de durere, la orice mișcare. Cu cât viteza e mai mare, cu atât loviturile sunt mai puternice. Fiind construit solid dpdv fizic, am scăpat ușor. Deci, știu ce simți în astfel de chestii. Morala poveștii ? Nu fără echipament de protecție, și mai ales cu viteză exagerată !
Cred ca e vorba de accidentul de pe str Sararie….