O licitație organizată de către Primăria Iași a atras firmele de profil. Concesionarea iluminatului public înseamnă aproape 22,5 milioane euro. În procedură a intrat și Bogdan Solcanu, fiul fostului senator Ion Solcanu. Paravanul este chiar iubita lui Solcanu Jr., Ana Maria Ciotîr. Asociații au recunoscut că înțelegerile se fac cu Bogdan.
„Ne cunoaștem de un an jumătate (despre Bogdan Solcanu, de la Urbioled SRL – n.r.). Ne-am bătut într-o licitație, cum credeți că te cunoști cu omul? Avem o relație de colaborare”, a spus Călin Zănoagă, șeful firmei Amper Grup, asociată în cadrul licitației cu firma lui Ciotîr. „Nu-i compania mea. Nu mă pricep. Sunați-o pe domnișoara Ana Maria. Ea vă poate lămuri”, se scuză Bogdan Solcanu.
Cuplul Bogdan Solcanu-Maria Ciotîr au spus că nu va câștiga licitația, din cauza ofertei necompetitive. BZI va prezenta în edițiile viitoare detalii importante despre o licitație trucată în care au fost implicați Urbioled SRL și Ana Maria Ciotîr
La Primăria Iași se află în plină desfășurare o licitație pentru concesiunea iluminatului public din oraș, pe o perioadă de trei ani. Interesul este ridicat, mai ales că cel care va administra iluminatul, va primi de la municipalitate aproximativ 22,5 milioane de euro. Pe lista participanților la procedură a fost identificată o surpriză. Bogdan Solcanu, fiul fostului senator Ion Solcanu, vrea să câștige contractul prin interpuși. Ca paravan este folosită iubita acestuia, Ana Maria Ciotîr, care este administrator și unic asociat în firma Urbioled SRL. În trecut, Bogdan Solcanu a declarat că s-a despărțit de Ana Maria. Dar, surse din anturajul celor doi spun că este vorba doar de o înțelegere. I-a dat de gol chiar un partener de afaceri. Urbioled SRL participă la licitație împreună cu societatea Amper Grup SRL, din Cluj.
„Ne cunoaștem de un an jumătate (despre Bogan Solcanu, de la Urbioled SRL – n.r.). Ne-am bătut într-o licitație, cum credeți că te cunoști cu omul? Avem o relație de colaborare”, a spus Călin Zănoagă, șeful firmei din Cluj. Pe scurt, a confirmat faptul că discuțiile la nivel de Urbioled se țin cu Bogdan Solcanu.
Solcanu: „Nu este compania mea”
Contactat telefonic, Bogdan Solcanu nu a infirmat legăturile cu societatea Urbioled SRL.
„Nu-i compania mea. Nu mă pricep. Sunați-o pe domnișoara Ana Maria. Ea vă poate lămuri”, a spus Solcanu.
Ana Maria Ciotîr a precizat că a depus o ofertă prea mare și că cel mai probabil va fi descalificată. Nu a comentat relația cu Bogdan Solcanu. Conform ultimelor date financiare, Urbioled a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 14,1 milioane lei, profit de 2,3 milioane lei, datorii de 7,6 milioane lei, cu 27 angajați. Societatea are ca o biect de activitate „fabricarea de echipamente electrice de iluminat”. „Sistemele fotovoltaice, sistemele solare sau cele eoliene oferite prin soluțiile integrate de eficiență energetică marca Urbio reduc costurile facturilor la gaz și electricitate cu până la sută la sută și implică costuri de instalare și întreținere extrem de reduse, asigurând o amortizare rapidă a investiției. Bine întreținute, sistemele fotovoltaice au o durată de viață de peste 30 de ani.
S-au păruit de la un teren
Relația dintre Cuplul Bogdan Solcanu-Maria Ciotîr este una cu năbădăi. După divorțul de soția sa Ingrid, fiul fostului politician și-a găsit o nouă iubită. Ana Maria i-a împrumutat și suma de 158.000 euro, dar Bogdan nu a achitat datoria. În consecință, Ana Maria a apelat la executoorii judecătorești. În luna decembrie a anului trecut a vut loc și licitația. Executorii au găsit pe numele lui Solcanu mai multe suprafețe de teren în municipiul Iași, de aproape 1 hectar. Procedura s-a încheiat rapid, în sensul că a fost adjudecată creditorului în contul creanței. Pe scurt, Ana Maria Ciotîr a preferat să preia terenurile, chiar dacă valoarea acestora era mai mică decât valoarea creanței. În consecință, mai avea de recuperat 28.000 euro, cel mai probabil tot prin intermediul unei executări silite.
A intrat în insolvență
La finele anului 2018, judecătorii de la Tribunalul Iași au hotărât intrarea în insolvență a societății Arwen Professional Services SA, fosta companie The Red Point SA. La nivelul anului 2016, firma lui Solcanu avea o cifră de afaceri de 313.340 lei, cu pierderi de 1,5 milioane lei, datorii de 17,5 milioane lei, cu un număr de 21 de angajați. Principalul obiect de activitate a firmei a fost de realizare software. Amintim că The Red Point SA a realizat software personalizat pentru mai multe instituții publice, cu programe specializate inclusiv pentru CFR sau Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Maria Ciotîr a spus că nu va câștiga licitația, din cauza ofertei necompetitive. BZI va prezenta în edițiile viitoare detalii importante despre o licitație trucată în care au fost implicați Urbioled SRL și Ana Maria Ciotîr.
Au fost implicaţi urbioled şi cuplul Bogdan-Ciotir la o multinaţională unde şi statul este acţionar.