Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția românilor la fraudele online a căror victime pot să cadă în această perioadă. Românii sunt avertizați că infractorii cibernetici nu țin cont de Sărbătorile Pascale.
Infractorii cibernetici nu țin cont de Sărbătorile Pascale
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat că este foarte important ca românii să fie la curent cu cele mai recente amenințări în materie de securitate online deoarece sărbătorile aduc cu ele riscuri crescute de fraudă. Infractorii cibernetici își adaptează frecvent tactica pentru a profita de momentul festiv, exploatând graba, lipsa de atenție și entuziasmul cumpărătorilor.
Pentru a putea avea Sărbători pascale în siguranță, este vital să fiți vigilenți și să luați următoarele măsuri de precauție. Achiziționați doar de pe site-uri web de încredere. Verificați întotdeauna că adresa URL a site-ului începe cu „https://” și că există un simbol de lacăt în bara de adrese. Consultați, de asemenea, recenziile online ale magazinului și asigurați-vă că acesta are o politică de returnare clară.
Tocmai de aceea, este important să evitați să faceți clic pe linkurile primite prin e-mail sau mesaje text de la persoane necunoscute. Acestea ar putea redirecționa către site-uri web false create special pentru a fura datele dumneavoastră.
DNSC le transmite utilizatorilor să folosească parole diferite pentru fiecare cont online. Nu folosiți aceeași parolă pentru contul bancar, contul de e-mail și rețelele sociale. Fiți precauți în privința ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate! Dacă prețul unui produs este mult prea mic sau oferta pare prea avantajoasă pentru a fi reală, este posibil să fie vorba de o înșelătorie.
Nu furnizați niciodată date personale sau financiare pe un site web nesigur. Monitorizați-vă conturile bancare pentru activități suspecte. Verificați lunar extrasele de cont și raportați imediat orice tranzacție neautorizată.
Infractorii cibernetici își îmbunătățesc continuu tactica de atac
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) ne avertizează că infractorii cibernetici își actualizează constant metodele de atac. Utilizează diferite tehnici pentru a prinde victimele în capcane. Ei folosesc diverse tehnici pentru a atrage victimele.
De exemplu, unii dintre ei folosesc strategia cunoscută sub numele de „mesaj de la șef”. Aceasta vizează angajații autorizați să facă plăți. Sunt înșelați să efectueze plăți către o factură falsă sau să transfere bani.
„Prin simpla căutare pe internet, putem găsi numeroase exemple de astfel de tentative, în care angajații au căzut pradă infractorilor care s-au prefăcut a fi persoane din conducerea unei organizații. Nu demult, un angajat al unei companii multinaționale din Hong Kong a fost înșelat să efectueze mai multe tranzacții bancare importante în timpul unei videoconferințe, folosind tehnologia Deepfake”, au transmis specialiștii de la DNSC.
Instituțiile UE, precum cum ar fi Comisia Europeană, Agenția Uniunii Europene pentru securitate cibernetică, CERT-UE și Europol supraveghează activitățile malițioase, protejând și sensibilizând totodată cetățenii și companiile.
Parlamentul European susține de mult timp măsurile UE de garantare a siguranței internetului, deoarece fiabilitatea și securitatea rețelelor și a sistemelor și serviciilor informatice joacă un rol esențial în societate. Negociatorii Parlamentului și cei ai Consiliului au ajuns în mai 2022 la un acord pentru reguli mai cuprinzătoare care să întărească rezistența UE în fața operațiilor cibernetice ostile.
DNSC a precizat că infractorii cibernetici nu țin cont de Sărbătorile Pascale.