Prima pagină » Coronavirus » Fiți atenți! Bolnavii COVID-19 se plimbă cu mijloacele de transport în comun
Fiți atenți! Bolnavii COVID-19 se plimbă cu mijloacele de transport în comun

Fiți atenți! Bolnavii COVID-19 se plimbă cu mijloacele de transport în comun

14 iul. 2020, 21:15,
în Coronavirus

Fiți atenți! Bolnavii COVID-19 se plimbă cu mijloacele de transport în comun. Românii sunt avertizați de către medici că pacienții testați pozitiv părăsesc spitalele, fără a putea fi opriți. Ba mai mult, aceștia folosesc mijloacele de transport în comun, potrivit unei declarații date de către profesorul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Conform ultimei raportări, au fost confirmați cu noul coronavirus aproximativ 660 de pacienți. Toate aceste persoane s-au externat la cerere, printre care și persoane care au simptome. Mulți dintre ei sunt adepții teoriilor conspiraționiste și nu cred în acest virus, iar ceilalți aleg să meargă acasă și să se trateze singuri.

Fenomenul va fi din ce în ce mai întâlnit

Chiar dacă riscă să se deschidă un dosar penal pe numele lor pentru zădărnicirea combaterii bolilor, mulți oameni ies la cerere din spitale. Medicii avertizează că acești pacienți care nu au o atitudine conștientă față de realitatea înconjurătoare, preferă să plece acasă cu mijloacele de transport în comun și riscă să îi infecteze și pe ceilalți cu noul coronavirus.

Virgil Musta trage un semnal de alarmă. Fiți atenți! Bolnavii COVID-19 se plimbă cu mijloacele de transport în comun

Medicul de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, Virgil Musta, atrage atenția românilor asupra faptului că mulți dintre pacienții, fie ei simptomatici sau asimptomatici, sunt liberi să se plimbe cu mijloacele de transport în comun și riscă să infecteze și alte persoane. de asemena, el avertizează că vidul legislativ în care ne aflăm încă după decizia CCR privind carantina și izolarea pune în pericol comunitatea.

”Majoritatea pacienților au solicitat să rămână internați pentru că vor să-și protejeze familia, dar au fost și pacienți care abia au așteptat pentru a pleca. Din păcate, nu toată lumea are responsabilitate. Pleacă chiar cu mijloace de transport în comun și noi nu-i putem opri. Ei spun că au acest drept și doresc să se izoleze la domiciliu.

Consideră că au fost tratați suficient și, simțindu-se bine, preferă să fie izolați la domiciliu”, a declarat medicul Virgil Musta.

În lipsa unui tratament corespunzător, boala se poate agrava

Medicul Virgil Musta ne arată că boala se poate agrava în lipsa unui tratament corespunzător și s-a întâmplat ca un pacient să se întoarcă la spital, după ce a cerut externarea, deoarece starea lui s-a înrăutățit.

”Au fost și pacienți care au venit să ne anunțe că sunt pozitivi. Le-am spus că boala poate evolua foarte rapid în formă severă și e bine să facem investigații. Ne-au spus că doar au venit să ne anunțe și ne contactează dacă vor avea nevoie”, a mai declarat medicul.

Carantină pentru persoanele care vin din străinătate

Persoanele care vin în România din alte țări considerate ca fiind zone roșii, vor fi obligați să stea 14 zile în carantină. Această măsură este păstrată pentru a ține sub control numărul de cazuri de infecție din România.

Renate Weber, despre Legea carantinării: „Lipsesc cu desăvârșire contravențiile”

Renate Weber, Avocatul Poporului consideră că proiectul de Lege privind carantinarea și izolarea, în varianta înaintată Executivului este unul cu multiple probleme. Unul dintre explemplele oferite de aceasta se referă la mutarea forțată a medicilor în spitale. Acest lucru încalcă dispozițiile CEDO. Renate Weber consideră că acest lucru ar putea fi văzută drept muncă forțată.

”Am citit cu foarte mare atenție ceea ce a plecat de la Guvern, ceea ce a ieșit de la Camera Deputaților și încerc să urmăresc ceea ce se discută în Senat. CCR a zis clar: este neconstituțional să se dicteze internarea unei persoane printr-o decizie a unui ministru. Noi discutăm acum despre Legea carantinării. Guvernul a stat destul de mult pentru a elabora proiectul de lege și apoi cere Parlamentului să-l aprobe într-un ritm nebunesc. Problemele apar la aplicarea acestei legi. Nu s-a pus niciodată problema distrugerii bunurilor.

«Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat»

A mai apărut problema a ceea ce se întâmplă cu copiii care au părtinții în izolare/carantinare. Aici s-a speriat lumea, când a văzut amendamentul din Camera Deputaților. Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat. Păi așa suntem în această categorie toți cetățenii acestei țări. De asemenea, s-a venit cu aceea idee a detașării medicilor pentru 30 de zile. Medicii spun așa: mă obligi, fără voia mea, să schimb locul de muncă, să lucrez în altă parte și cred că aceste măsuri contravin practicilor CEDO privind munca forțată.

Vă atrag atenția asupra unui aspect: Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege. În această lege se vorbește despre izolare, despre carantină, dar în acest proiect de lege lipsesc cu desăvârșire contravențiile. Se vorbește mult despre reintroducerea stării de urgență, dar Guvernul n-a modificat acel OUG declarat neconstituțional de către CCR și dacă se introduce starea de urgență nu vor exista contravenții.”, a spus Renate Weber.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`