Afacerile cu porumbei albi de închiriat la nunți din Iași nu mai sunt atât de profitabile ca în anii trecuți. Pandemia a schimbat obiceiurile nuntașilor care voiau să aibă simbolul păcii la cel mai important eveniment din viața lor. Ieșenii care cresc porumbei pentru închiriat la nunți spun că au primit cereri anul acesta, dar reduse la jumătate față de anul 2019
Ieșenii care se ocupă de afacerile cu porumbei albi de închiriat la nunți nu mai au atât de multe cereri ca în anii trecuți. Deși sezonul nunților a început, crescătorii de porumbei spun că cererea din partea clienților s-a redus la jumătate în acest an față de 2019, pentru că nu se pot face comparații cu anul 2020, când a fost cel mai slab an. Pachetele cu porumbeii închiriați la evenimente costă între 250 și 1.000 de lei, în funcție de numărul de porumbei și serviciile oferite.
Cele mai multe cereri, în acest an, sunt din partea ieșenilor care locuiesc sau fac nunțile în mediul rural. Aceștia plătesc câteva sute de lei pentru pachetul cu porumbei închiriați și cele mai multe cereri sunt în lunile iulie și august 2021. Ieșenii care se ocupă de aceste afaceri sezoniere cresc porumbei albi voiajori și voltați indieni, iar păsările sunt dresate să se întoarcă la proprietari după ce nuntașii le închiriază. Pentru ca o astfel de afacere să funcționeze, este nevoie ca un columbofil să investească în minimum zece porumbei.
Cererea din partea clienților din Iași pentru închirierea porumbeilor s-a redus la jumătate față de anul 2019
Unul dintre ieșenii pasionați de creșterea porumbeilor, care de aproape 10 ani se ocupă de asta și de mai bine de 4 ani îi închiriază la nunți, spune că afacerea nu mai merge atât de bine ca înainte de pandemia COVID-19. Acesta susține că a primit solicitări de la nuntașii din mediul rural.
„Am început deja să primesc solicitări din partea clienților. Treaba merge așa și așa, mai mult pe la sate, prin mediul rural. Mai multe cereri sunt de la cei care vor să facă nunțile mai mici pentru că așa le permite legea, nu se mai pot face nunți mari. Unii au amânat nunțile pentru anul viitor, pentru că vor să le facă mai mari, cu mai mulți invitați. Eu închiriez porumbeii de aproape 4 ani și, într-adevăr, anul trecut nu am avut evenimente, iar anul acesta am primit solicitări pentru lunile iulie și august. Vom vedea ce modificări vor mai fi până atunci”, susține Mircea.
Ieșenii care vor să investească într-o astfel de afacere au nevoie de minimum 10.000 de lei
Acesta explică faptul că, deși pare simplu, creșterea porumbeilor nu este deloc ușoară, dar nici ieftină. Astfel, pentru a investi într-o afacere cu porumbei pentru închiriat, e nevoie de minimum 10-15.000 de lei.
„Cheltuielile sunt destul de mari cu porumbeii, chiar dacă nu pare. Sunt scumpe hrana și medicamentele în cazul în care au nevoie și banii pe care-i câștigăm de la evenimente sunt mai ales pentru întreținerea lor. Puțini sunt cei care câștigă bani din asta și îi cheltuie pe altceva. Ca să investești în porumbeii pe care apoi să-i folosești la evenimente, ai nevoie de 10-15.000 de lei. E vorba despre adăpost, despre prețul porumbeilor, la care adaugi hrana și medicamentele. Iar pentru cei care vor să se apuce de evenimente, ar trebui să aibă măcar zece porumbei”, mai spune Mircea.
Un ieșean care crește porumbei de rasă și a câștigat premii importante este Bogdan Sandu.
Pachetele pentru porumbeii închiriați la evenimente au prețuri cuprinse între 250 și 1.000 de lei
Pentru un pachet cu zece voiajori albi și șase voltați, nuntașii plătesc 250 de lei, iar cei care vor ceva mai complex, cu porumbei, arcadă, covor, stâlpi cu flori, confetti și baloane cu heliu costă între 600 și 1.000 de lei, în funcție de numărul de porumbei.
„Aveam și două-trei nunți într-o săptămână, cu pachetul maxim. Făceam într-o lună 4.000-5.000 de lei, iar acum dacă fac jumătate din bani. Oamenii nu mai vor să dea banii pe asta, au eliminat din cheltuieli, nu vor să rămână cu datorii de la nuntă. Nu-și mai permit astfel de aroganțe. Pentru noi, crescătorii de porumbei, pasiunea nu o să dispară prea curând și chiar dacă nu avem cereri multe, acum nu înseamnă că renunțăm la porumbei. Căutăm alte soluții pentru creșterea lor”, susține Sergiu, un alt crescător de porumbei pentru închiriat la evenimentele din Iași, care are 40 de porumbei albi voiajori și 20 voltați.
Un alt pasionat din Iași de creșterea animalelor este Bogdan Șchiopu, crescător de iepuri de rasă.