O fisură anală vindecată este o veste extrem de bună pentru fiecare pacient care a trecut măcar o dată prin această afecțiune neplăcută. Fisurile anale pot părea o problemă minoră, atât de ușor de vindecat cu unguente la domiciliu. Cu toate acestea, fisurile anale sunt, din punct de vedere statistic, a treia cea mai frecventă afecțiune proctologică, după hemoroizi și paraproctită.
Fisurile anale sunt defecte ale mucoasei anale care apar din diferite motive. De exemplu, ca urmare a leziunilor mecanice asociate cu scaunele tari, expunerea traumatică a mucoasei la particule nedigerate de alimente grosiere, ca o consecință a diferitelor influențe externe. Consumul excesiv de alimente condimentate, sărate și acre și consumul excesiv de alcool pot duce, de asemenea, la apariția fisurilor anale.
Fisură anală vindecată. În ce situații afecțiunea poate să revină?
Pentru a obține un tratament de succes este întotdeauna mai bine să consultați un specialist care înțelege problema decât să vă tratați singur. Există două tipuri de fisuri anale, „acute” și „cronice”. Fisura „acută” apare în primele zile după traumatismul mucoasei, iar dacă cauza apariției sale este identificată și eliminată la timp, fisura se vindecă destul de repede. Dar acest lucru necesită un diagnostic corect.
Al doilea motiv pentru care este necesar să consultați un proctolog în cazul senzațiilor dureroase este acela de a exclude alte posibile boli, care uneori se maschează ca simptome ale unei fisuri „acute”. Poate fi vorba de hemoroizi, fistule purulente, paraproctită și, în unele cazuri, cancer rectal, probabil cea mai gravă boală.
Dacă factorul „acut” care provoacă fisura nu este eliminat la timp, stadiul se poate transforma într-unul „cronic”. O fisură „cronică” nu poate fi vindecată prin metode conservatoare. Pentru a scăpa de o astfel de fisură este nevoie de un tratament chirurgical.
În acest stadiu, utilizarea medicamentelor poate aduce o ușurare temporară, iar locul leziunii devine acoperit de un strat subțire de mucoasă. Dar, din păcate, într-un timp scurt totul începe din nou, stratul subțire vindecat se sparge, fisura se redeschide și durerea revine.
Ce se întâmplă dacă nu tratăm la timp afecțiunea? În cât timp boala dispare?
Dacă o fisură „acută” este lăsată netratată, aceasta se va transforma într-o fisură „cronică”. De asemenea, se va forma un țesut cicatricial dens și un așa-numit „tubercul santinelă”, un pliu de piele în canalul anal, atât în afara, cât și în interiorul fisurii.
Dacă fisurile cronice sunt lăsate netratate, pacientul va avea dureri severe la fiecare deplasare la toaletă și va dezvolta „sindromul durerii scaunului”. În cazul în care țesutul cicatricial se rupe într-o fisură „cronică”, pot apărea sângerări severe.
Dacă aceasta nu este tratată, suprafața fisurii se infectează și se pot forma fistule în canalul anal. De asemenea, se pot dezvolta paraproctită, boală purulentă în țesuturile perianale. Fisurile netratate pot duce la colită, o boală inflamatorie a intestinului gros, iar la bărbați la prostatită.
Fisură anală va fi vindecată în termen de șase până la opt săptămâni. În cazul în care fisura anală nu se tratează pentru o perioadă lungă de timp, fibrele mușchilor sfincterului anal intern apar la baza fisurii, iar marginile devin groase.