Firmele din Iași unde sunt cele mai mari fluctuații de personal, în ultimii ani, au activitate în domeniile construcții și în confecții. Potrivit patronilor firmelor de confecții, industria textilă și a confecțiilor din Iași, dar nu numai, a suferit un declin în ultimii ani, iar singurul sector care s-a dezvoltat a fost cel al producției de tip lohn, caracterizată în principal prin forța de lucru ieftină și personal necalificat sau cu pregătire slabă
Pentru că sunt prost plătiți, ieșenii aleg să se reorienteze profesional sau să lucreze în străinătate în confecții sau construcții, dar pe salarii de mii de euro. Din cele 400 de firme de confecții din Iași un sfert dintre ele se confruntă în permanență cu fluctuații de personal și solicită ajutorul AJOFM. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, fluctuația de personal se datorează salariilor mici.
„Multe firme lucrau în sistem lohn, le-au scăzut comenzile, nu mai plătesc foarte bine angajații care sunt plătiți la normă. Pentru că acum nu s-a mai lucrat ca anul trecut, mulți angajați au fost în șomaj tehnic și apoi au renunțat de tot și au plecat în străinătate, după ce s-au deschis granițele. Unii angajatori fac etapizat angajările, chiar dacă pun anunț că au nevoie de 30 de oameni. Momentan, domeniile construcții și confecții stagnează”, mai spune Ciprian Necula, director adjunct la AJOFM.
Ciprian Necula, director adjunct AJOFM Iași: „Sunt patroni care au nevoie disperată de angajați și iau și necalificați”
Acesta susține că în domeniile confecții salariile sunt cuprinse între 1.200 și 2.700 de lei, iar în cel al construcțiilor, salariile pleacă de la 2.500 de lei și ajung și la 7.000 de lei, lunar, în această perioadă.
„Fie vin oamenii la interviu și nu corespund cerințelor postului, fie sunt nemulțumiți de salarii sau program. Pe partea de structură, cei angajați trebuie să fie dulgheri, betoniști, apoi zidari, pietrari, tencuitori, și apoi pe partea de finisaje, instalații electrice sau sanitare. Sunt patroni care au nevoie disperată de angajați și iau și necalificați, dar unii au nevoie de persoane pregătite în domeniu”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.
Dan Belum, patronul unei firme de confecții din Iași, vrea să angajeze 10 confecționere dar nimeni nu vrea să se angajeze în acest domeniu.
„Nu sună oamenii. Sau spun că vin și nu mai vin. Noi am cerut și de la AJOFM șomeri pe care să-i pregătim și să lucreze la noi. Fiecare caută alte oportunități, mai ales tinerii care au cunoștințe de limba engleză și vor să lucreze în IT. Într-adevăr, nu-i mai atrage să lucreze în confecții pentru că salariile sunt poate printre cele mai mici, iar fiecare caută altceva mai bine plătit. Sunt confecționere care au plecat și lucrează ca vânzătoare, barmani, ospătari. Eu îi înțeleg pe fiecare în parte, dar și pentru noi este destul de dificil”, spune Dan Belum, patronul firmei de confecții cu același nume.
Firmele de confecții din Iași, dar și din restul țării lucrează în special în sistem lohn, iar anul 2020 a fost unul bun pentru acest sector
Din cauză că în ultimii 2 ani comenzile de la partenerii din afara țării au scăzut și patronii firmelor de confecții au fost nevoiți să mențină salariile la un nivel minim. Potrivit lui Dan Belum, acesta are acum comenzi doar pentru piața internă.
„Eu lucrez pentru o firmă care comercializează produsele confecționate de cele 10 persoane pe care le avem acum. Am lucrat, până acum 2 ani, cu extern, dar comenzile s-au redus considerabil și ne-am axat pe partea internă. Piața confecțiilor lucrează în general în sistem lohn, dar în ultimii 3-4 ani și acesta s-a redus”, susține Dan Belum.
Potrivit patronilor firmelor de confecții, industria textilă și a confecțiilor din Iași a suferit un declin în ultimii ani, iar singurul sector care s-a dezvoltat a fost cel al producției de tip lohn, caracterizată în principal prin forța de lucru ieftină și personal necalificat sau cu pregătire slabă.
„Noi căutăm 20 de femei pentru că acestea sunt persoanele care se fac confecționere, iar pentru că sunt puține specializate în prezent, multe dintre ele fiind la pensie, dar și din cauză că salariile sunt la un nivel foarte scăzut, nu mai găsim pe nimeni care să vrea să lucreze”, susține Ștefan Pană, patron Ștef-Impex SRL.
Patron din Iași: „Angajații din retail primesc salarii mai mari decât cei din producție pentru că primesc și comisioane din vânzări”
Producția de tip lohn este reprezentată în România mai ales de companiile străine care aleg să-și deschidă fabrici de producție și să realizeze confecții pe plan local pentru ca ulterior să le exporte pentru comercializare în afara granițelor. Drept urmare, producția pe piața internă a scăzut. De asemenea, pandemia de COVID-19 a contribuit la o scădere a comenzilor atât pe plan extern, cât și intern. Potrivit lui Ștefan Pană, salarizarea este diferită în privința producției comparativ cu cea a comercializării.
„Cele două industrii sunt diferite. Există personal diferit în partea de producție și complet diferit în partea de comercializare, unde sunt multe studente sau tineri care fac muncă part-time. În plus, cei din retail primesc salarii mai mari decât cei din producție pentru că primesc și comisioane din vânzări”, mai spune Ștefan Pană.
Firmele din construcții caută sute de angajați în plin sezon, postând anunțuri pe site-ul AJOFM Iași
În ceea ce privește angajările din domeniul construcțiilor, din cele 1.500 de firme înregistrate în Iași, 30-40 au depus anunțuri de angajare la AJOFM Iași. Patronii firmelor de construcții susțin că au nevoie de personal mai ales necalificat.
„Sunt plătiți cu 2.500 de lei pe lună, în mână, e muncă foarte grea, dar așa este domeniul. Noi facem lucrări imobiliare, în funcție de contractele pe care trebuie să le onorăm. Când e plin sezon, avem nevoie de 10 oameni în plus, chiar și necalificați, față de cei 30-40 de angajați stabili”, susține Ionuț Axinte.
Irina Atudorei, director general al companiei Wooden and Roofing, susține că mulți dintre cei care vin la interviu au pretenții mai mari față de pregătirea lor.
„Noi avem nevoie de oameni pregătiți pentru că avem proiecte importante în derulare și nu ne permitem să facem greșeli. Primesc multe apeluri, chiar și de la persoane care au muncit în străinătate, care sunt pregătite, dar există și o categorie de persoane care vor bani, dar nu vor să muncească. Avem nevoie de 10 noi angajați calificați sau necalificați”, susține Irina Atudorei.
AJOFM Iași organizează cursuri de reconversie profesională pentru șomerii înscriși la instituție
Șomerii pot să urmeze gratuit cursurile de coafeză, inspector resurse umane, electrician sau specialist în domeniul agricol, organizate de AJOFM Iași. Cursurile durează 3 luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică. În această perioadă, AJOFM Iași organizează cursuri de formare profesională pentru coafeză sau electrician. De asemenea, prin intermediul diverselor programe derulate de AJOFM Iași, angajatorii pot beneficia de maximum 2.500 de lei pentru fiecare persoană revenită din străinătate care și-a pierdut locul de muncă și s-a reangajat.