Prima pagină » Economic Local » Firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări. Iată domeniile unde se vor face reduceri de personal. Gabriela Vasilache: „Este prima reducere de cheltuieli la care recurg”
Firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări. Iată domeniile unde se vor face reduceri de personal. Gabriela Vasilache: „Este prima reducere de cheltuieli la care recurg”

Firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări. Iată domeniile unde se vor face reduceri de personal. Gabriela Vasilache: „Este prima reducere de cheltuieli la care recurg”

11 feb. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

O parte din firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări în acest an, potrivit specialiștilor din domeniu. Cheltuielile tot mai mari cu angajații și inflația ridicată le creează probleme angajatorilor din Iași. Paradoxal, cei care nu vor să facă concedieri și se confruntă cu o criză a forței de muncă vor să aducă angajați asiatici

Inflația ridicată, cheltuielile tot mai mari și lipsa de predictibilitate vor fi cauzele concedierilor din acest an. Specialiștii din domeniul muncii susțin că o parte din firmele din Iași vor face disponibilizări în acest an.

„Vorbim de tendințe și să știți că tendințele privind concedierile nu există doar în IT, ci și în alte domenii, respectiv servicii, industrii. Vorbim de o reașezare. Costurile angajatorilor să nu depășească posibilitatea să rămână cu profitul intact pentru că, de fapt, aici este scopul. Angajatorii trebuie să rămână cu profit și atunci diminuează din personal.

Este prima reducere de cheltuieli la care recurg. Așa spune și teoria economică. Avem semnale de disponibilizări, nu doar din domeniul IT. Una din cauze este inflația foarte mare, creșterea costurilor cu angajații, dar și pentru noi. Mergem în piață, la magazine, simțim în propriul buzunar că totul este mai scump. Mulți fac comparații cu perioada din 2008-2009.

Este diferită perioada, dificilă, dar contextul este cu totul altul. Prima dată am simțit efectele inflației din 2022. Să nu credeți că activitatea firmelor a încetinit foarte mult, dar ceea ce se simte este că angajatorii găsesc mai greu personal stabil. Este o problemă, va fi o problemă în continuare.

Momentan nu am primit, la sediul nostru, notificări din partea angajatorilor care fac disponibilizări colective sau individuale, dar ne așteptăm la asta”, susține Gabriela Vasilache, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

O parte din firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări

Angajatorii care se confruntă în continuare cu o lipsă acută de personal vor să aducă angajați din străinătate. În această situație sunt, mai ales, patronii din domeniul construcțiilor.

„O caracteristică la începutul acestui an este faptul că agenții economici au nevoie de personal și a crescut numărul locurilor de muncă disponibile. Fluctuația de personal este mare, iar o parte dintre angajatori vor să aducă angajați din străinătate.

Pentru că deficitul s-a adâncit, angajatorii l-au simțit din perioada pandemiei. La noi, în luna ianuarie, la AJOFM Iași am primit cereri de la angajatori care vor să aducă peste 1.700 de angajați din state non-UE, respectiv din Republica Moldova și țările asiatice. A crescut de 3 sau chiar de 4 ori numărul de solicitări din partea angajatorilor din Iași care au nevoie de angajați străini”, mai spune Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.

Numărul angajaților străini s-a dublat în anul 2022, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Imigrări din Iași.

Ieșenii au la dispoziție sute de locuri de muncă vacante

Ieșenii cu studii medii au la dispoziție 344 de locuri de muncă, publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Domeniile unde sunt cele mai multe oferte de muncă sunt serviciile, cu 190 de posturi disponibile, precum și construcțiile, cu 119 locuri de muncă vacante. Anul acesta a crescut salariul minim pe economie în domeniul construcțiilor, astfel că angajații primesc 3.150 de lei, salariul net, chiar dacă sunt necalificați. Angajatorii din acest domeniu au nevoie de faianțar, zugrav, zidar, electricieni și ingineri.

Astfel, Elco Service SRL are nevoie de electronist depanator utilaje, iar Termo Service și Trei Brutari SRL, de electricieni. Pavalascu Construct SRL și Velis AG au nevoie de faianțari și ipsosari. Das SRL și RC Beton Bau SRL caută fierari betoniști. Firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări în acest an, domeniile afectate de inflație fiind serviciile și industria.

Comentarii
  • Profitul sa fie „” intact „‘. Asta e capitalismul. Nu contează omul .

  • Profitul se masoara si in cantitatea de lucrari contractate. atata timp cat pe piata nu mai sunt lucrari (sau sunt dar intr-un volum mai mic), automat trebuie sa tai din cheltuieli (uneori desi dureros, chiar din partea de personal). Si da fac un business pentru profit, nu pentru salariul angajatului. Imi respect colegii, ii platesc conform aportului in societate. Dar fa un exercitiu de imaginatie. 30.0000.000 cifra cu o profitabilitate dupa taxe de 5% inseamna 1.5 mil, corect? firma are leasinguri, rate, plan de investitii. Daca scad cifra anului urmator la 20 de mil, profitul de 5% de 1 milion, poate nu satisface planul de business si anume o crestere constanta de 10-15% pe an. Imi pare rau ca tu, probabil angajat, suferi de „profitul intact” al „padronului”, dar ai o mentalitate de balta! Business-ul nu e pentru toti! Sa stii ca prin reducerile de personal, creste si competitivitatea pe piata muncii, astfel va creste calitatea muncii prestate de catre angajat si implicit de catre angajator. Sunt de mult apuse vremurile in care toti paria aveau un loc caldut de munca. O zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024