Prima pagină » Titlurile zilei » Firmele din Iași care fac livrări la domiciliu au înregistrat profituri din vânzarea preparatelor pentru Crăciun sau Revelion în acest an. Clienții au vrut să aibă de toate pe mesele festive
Firmele din Iași care fac livrări la domiciliu au înregistrat profituri din vânzarea preparatelor pentru Crăciun sau Revelion în acest an. Clienții au vrut să aibă de toate pe mesele festive

Firmele din Iași care fac livrări la domiciliu au înregistrat profituri din vânzarea preparatelor pentru Crăciun sau Revelion în acest an. Clienții au vrut să aibă de toate pe mesele festive

01 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Tot mai mulți ieșeni comandă platouri de Crăciun sau Revelion de la firmele care fac livrări la domiciliu cu preparate de la restaurante sau firme de catering. Reprezentanții acestora susțin că în anul 2020 au vândut mai mult ca în anul precedent, însă mai puțin ca la sărbătorile pascale, când în România a fost stare de urgență

Firmele de curierat care fac livrări la domiciliu au avut o perioadă plină de Crăciun și Revelion, cererea din partea clienților fiind mai mare ca în anul 2019. Astfel, potrivit patronilor din Iași, clienții au plătit și 2.000 de lei pentru o comandă cu meniuri complete cu produse tradiționale precum cozonac, sarmale, salată de boeuf sau ciorbe.

„Noi am făcut vânzări la fel ca anul trecut. Clienții noștri au mai cumpărat și în anii trecuți și au vrut platouri tradiționale, sarmale, cozonac, salată de boeuf. Am avut și pachete speciale, cadouri cu vin, ciocolată sau cozonac și acestea s-au vândut foarte bine. Cea mai mare comandă a fost de 2.000 de lei, meniurile complete pentru 6 persoane și pachete cadou. A fost un an dificil pentru noi pentru că ne-am adaptat vremurilor, am mai angajat doi șoferi care să facă livrările la domiciliu și putem spune că încheiem anul 2020 nu cu profituri mari, dar cât să ne permită să ne continuăm activitatea și anul viitor”, susține Avram Mihalache, administratorul „Lia’s catering”.

Firmele din Iași care fac livrări la domiciliu au înregistrat profituri în această perioadă a anului 2020, în plină pandemie COVID-19

Platourile cu aperitive, cu prăjituri, sarmalele și salata de boeuf au fost vedetele acestui sezon, când cererea din partea clienților a fost mare, comparativ cu sărbătorile din 2019, dar mai mică față de Paștele din 2020.

„Suntem pe plus față de anul 2019. Comparativ cu vânzările de la sărbătorile de Paște, au scăzut vânzările cu 20-25 la sută, pentru că atunci era starea de urgență, oamenii nu puteau ieși din casă, ca în această perioadă. Cele mai multe vânzări au fost la produsele tradiționale cum e salata de boeuf, cum sunt cozonacii, platouri aperitive. Am avut clienți care au comandat și un singur cozonac, dar și clienți care au plătit 1.300 de lei pentru o singură comandă cu meniuri complete pentru Crăciun. În medie, coșul de cumpărături a fost de 200-300 de lei de persoană. Clienții noștri sunt în general persoane care nu au timp să gătească, precum oamenii de afaceri, medici sau persoane care lucrează în multinaționale”, susține Oana Maftei, administrator AromaZen.

Ioana Cibuș, firmă de catering: „Pot să spun că anul acesta a fost cel mai bun an pentru mine”

Ioana Cibuș, tânără din Iași care a lucrat timp de 5 ani ca bucătăreasă în restaurante, a amenajat acasă o bucătărie și a înființat o firmă de catering unde preia comenzi pentru sărbători. Anul 2020 a fost cel mai prosper pentru ea, chiar dacă a fost pandemie.

„Eu sunt bucătăreasă de meserie, am lucrat într-un restaurant câțiva ani, însă după ce am născut, am ales să rămân acasă și să am grijă de copil, iar când timpul îmi permitea, găteam tot felul de mâncăruri. Anul acesta a fost atipic și mulți sărbătorim acasă, dar pot să spun că a fost cel mai bun an pentru mine. Am avut comenzi atât la Paște, cât și la Crăciun și Revelion. Platourile cu aperitive, cu prăjituri sau cozonacii au fost vedetele. Am avut vânzări mai mari cu 20 la sută față de sărbătorile de anul trecut și am avut clienți noi care au avut comenzi mari, lucru la care nu mă așteptam”, spune Ioana Cibuș.

Ieșenii care petrec Revelionul acasă au comandat platouri, sarmale și cozonac pentru masa festivă dintre ani

Ce au vrut clienții care au plătit sute sau mii de lei pentru a avea masă festivă de Crăciun sau Revelionul din 2021?

„Clienții au vrut platouri cu de toate, cu cel puțin 5-6 feluri de preparate. Ouă umplute, preparate din carne de pui, de porc sau rulade cu brânză, cu somon au mai cerut. Au vrut să aibă cam ceea ce mănâncă la un restaurant în noaptea de Revelion. Am avut chiar și comenzi pentru ciorbă rădăuțeană sau de perișoare. Toate felurile de mâncare pentru mai multe persoane, comanda fiind pentru maximum 6 persoane. Comanda minimă a fost 120 de lei și a inclus platoul pentru două persoane și un cozonac”, susține Ioana Cibuș.

Clienții din Iași au comandat și preparate cu specific spaniol sau sushi de la firmele din Iași care fac livrări la domiciliu

Dacă la unele firme de catering din Iași vânzările au explodat în perioada Paștelui, la Crăciun și Revelion acestea au scăzut cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Noi am vândut cozonaci, sarmale, prăjitura „Albă ca Zăpada”, drob. La noi cererea a scăzut cu 20 la sută față de anul 2020. Comanda medie este de 100 de lei de persoană”, susține Dănuț Iftime, administratorul unei firme de catering din zona Dacia, din Iași.

Unii clienți au vrut însă și alte preparate, față de cele tradiționale, și au comandat preparate cu specific spaniol. Potrivit Ioanei Luca, administrator la restaurantul „Andalu”, din Iași, au curs comenzile și în ajunul Revelionului. Sunt persoane care au plătit, în medie, 120 de lei pentru pachetul de sărbători.

„Preluăm și acum comenzi și ne ocupăm de ele (n.r.- ieri, 31 decembrie 2020). Am avut o perioadă aglomerată și ne bucurăm că am putut onora toate comenzile”, susține Ioana Luca. Mâncarea netradițională a fost și pe lista ieșenilor care de Revelion au vrut să consume altceva.

Astfel, aceștia s-au orientat către platourile cu sushi. Potrivit reprezentanților „Sushi Master” Iași, cererea a fost mare din partea clienților.

„Avem un nivel foarte mare de comenzi, de aceea v-am răspuns mai greu (n.r.- ieri, 31 decembrie 2020). Avem apel după apel pentru masa de Revelion și ne bucurăm că clienții noștri ne apreciază produsele. Au comandat platouri diverse dacă sunt mai multe persoane, cu mai multe sortimente de sushi. Am înregistrat un număr mai ridicat de comenzi față de anul 2019”, susține Timeea Tokoș, operator call center „Sushi Master”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *