Firmele din Iași au depus 121 de cereri în subprogramul IMM Invest. Perioada de depunere a proiectelor s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2021. De asemenea, au fost majorate plafoanele schemei de ajutor de stat de la 800.000 de euro la 1,8 milioane de euro, pentru fiecare întreprindere
Interesul fermierilor pentru subprogramul Agro IMM Invest este unul crescut, astfel că firmele din Iași au depus 112 cereri la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Firmele din domeniul agricol, din Iași, care vor să obțină ajutoare financiare pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19, mai pot depune cererile până în luna decembrie 2021. Suma maximă ce poate fi accesată de fermieri a fost mărită de 800.000 de euro la 1,8 milioane de euro.
Pentru anul 2021, programul IMM Invest, la nivel național, are un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este rezervat subprogramului Agro IMM Invest. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care poate fi acordată unui beneficiar în IMM Invest/și Agro IMM Invest este de 10.000.000 de lei pentru creditele de investiții și de 5.000.000 lei pentru creditele/ liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
Ieșenii cu profesii liberale, fermierii, întreprinderile mici pot depune cererile în programul IMM Invest
Întreprinderile mici care au între 250 și 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 100 de milioane de euro sau al căror bilanț anual nu depășește 86 de milioane de euro se pot înscrie în program. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a semnat actele adiționale la convențiile de garantare cu băncile partenere în programul IMM Invest.
Platforma pe care întreprinzătorii se pot înscrie pentru a accesa fondurile în cadrul programului IMM Invest și subprogramului Agro IMM Invest, respectiv https://www.imminvest.ro/ este deschisă pentru înscrieri de mai bine de o lună. Antreprenorii din Iași pot solicita de la specialiștii instituției starea propriei solicitări accesând site-ul FNGCIMM în aplicația https://www.fngcimm.ro/informatii-solicitari-garantii-imm. Antreprenorii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 au reușit să își salveze afacerile cu ajutorul banilor accesați în programul IMM Invest. Primul ieșean care a obținut banii în cadrul acestui program a fost Romică Scripcariu.
Antreprenorii din Iași au solicitat, în programul IMM Invest, 80 de milioane de lei
Antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul banilor obținuți în cadrul Programului IMM Invest. Patronii susțin că pierderile financiare cauzate de pandemia COVID-19 au fost însemnate, astfel că singura soluție a fost accesarea creditelor prin intermediul programului guvernamental. Antreprenorii din Iași au obținut în anul 2020 credite în valoare de 750 de milioane de lei, prin această schemă de finanțare.
Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei, fiind depuse, până în prezent, cereri în valoare de peste 80 de milioane de euro. Din cele 95 de solicitări depuse până în prezent, de beneficiarii din Iași, au fost aprobate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) 45 de dosare care au o valoare de 32 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei reprezintă valoarea garanției Fondului. Cererile mai pot fi depuse până la finalul acestui an.