Prima pagină » Economic Local » Firmele din Iași au primit 3 milioane de la AFIR, prin schema de minimis GBER. Fondurile europene sunt destinate dezvoltării afacerilor
Firmele din Iași au primit 3 milioane de la AFIR, prin schema de minimis GBER. Fondurile europene sunt destinate dezvoltării afacerilor

Firmele din Iași au primit 3 milioane de la AFIR, prin schema de minimis GBER. Fondurile europene sunt destinate dezvoltării afacerilor

29 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Firmele din Iași care au depus proiecte eligibile pentru dezvoltarea afacerilor au primit 3 milioane de la AFIR. Proiectele au fost depuse în cadrul submăsurii 4.2- GBER Minimis- Sprijin pentru servicii de consultanță în vederea implementării proiectelor de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole. Fermierii din Iași au primit 20 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în anul 2020

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit banii solicitați de beneficiarii din Iași, care au accesat fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro, prin schema de minimis GBE. Sumele sunt destinate achiziției de echipamente necesare dezvoltării firmelor din domeniul panificației sau din domeniul agricol. Solicitanții fondurilor europene sunt întreprinderile care au optat (la depunerea proiectului pe schema GBER) pentru finanțarea costurilor generale ale proiectului prin schema de minimis și beneficiază de sprijin financiar acordat prin schema GBER pentru proiectul respectiv.

Prin Măsura 4.2, beneficiarii au obținut până la 1 milion de euro, fiecare, pentru afacerile pe care vor să le dezvolte, astfel că interesul a fost crescut din partea firmelor din Iași care aveau nevoie de bani pentru creșterea producției. În perioada 2014-2020, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), beneficiarii au obținut fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro, de la AFIR, pentru dezvoltarea afacerilor cu ajutorul banilor acordați în schema GBER. Următoarea sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 4.2 ar putea fi demarată la sfârșitul anului 2020, după ce vor fi stabilite sumele acordate pentru fiecare schemă de finanțare în parte.

Firmele din Iași au încasat de la AFIR 3 milioane de euro, prin schema de minimis GBER

În această perioadă, AFIR virează ultimele sume în conturile fermierilor care au depus proiecte și nu au primit banii solicitați sau trebuie să primească ultima tranșă de plată din suma totală accesată. Astfel, de la începutul anului au fost plătite fonduri europene în valoare de 2,2 milioane de euro, cea mai mare parte din această sumă ajungând în conturile tinerilor fermieri din Iași care au depus proiecte anul trecut. Cei 11 beneficiari din Iași au încasat 550.000 de euro pentru instalarea ca tineri fermieri, iar alți 6 fermieri au primit ultimele tranșe de plată în valoare de 200.000 de euro. Alte plăți au fost făcute către ieșenii care au accesat fonduri nerambursabile pentru schimbarea utilajelor agricole vechi cu altele noi, moderne.

Către acești beneficiari din Iași AFIR a făcut plăți în valoare de 900.000 de euro, pe lângă cele 3,3 milioane de euro achitate deja fermierilor. Restul sumelor plătite către ieșenii care au depus proiecte în cadrul sesiunilor de finanțare deschise de AFIR în PNDR 2014-2020 sunt pentru dezvoltarea fermelor mici, cu 15.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare sau pentru afacerile din pomicultură. Ieșenii care vor să obțină fonduri europene pot depune proiecte în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”.

Orice ieșean care s-a întors din străinătate în Iași poate obține banii europeni pentru instalarea tânărului fermier

Tinerii plecați în străinătate care se întorc în Iași și vor să devină antreprenori în mediul rural pot depune proiectele până la sfârșitul lunii mai 2021. Astfel, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot primi banii. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ).

De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *