Mai mult de 21.420 de companii au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru de maximum 150.000 de euro, în jur de 800 de firme fiind din Iași. Bugetul alocat măsurii 2 a fost rapid epuizat, iar pentru că nu toți antreprenorii au reușit să se înscrie în aplicație, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat o suplimentare a sumei alocate pentru granturile pentru capital de lucru
Antreprenorii din Iași care au vrut să acceseze granturile de capital susțin că au fost discriminări în condițiile de aplicare.
„Eu nu am reușit să aplic pentru că s-a mers pe pricipiul primul venit, primul servit. Trebuiau mai multe criterii de departajare între companiile mici și cele mari. Eu aș fi vrut să accesez 20.000 de euro pentru că am o cifră de afaceri care îmi permite să obțin suma asta. Aș fi luat mai mulți bani dacă aș fi putut, dar momentan aștept noi decizii de la minister. E foarte bine că se oferă acești bani”, susține Andrei, unul dintre antreprenorii care vor să obțină sumele oferite în măsura 2.
Florin Jianu, președinte CNIPMMR: „Am solicitat o suplimentare a acestei măsuri pentru ca alte companii să poată solicita granturile”
Florin Jianu, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), susține că este necesară o suplimentare a fondurilor pentru măsura 2.
„Problema este că a fost inclus criteriul primul venit, primul servit. A fost cerere la început, s-a epuizat bugetul destul de repede, însă nu s-a făcut o diferențiere între companiile mici și mari. Noi am solicitat o suplimentare a acestei măsuri și cred că va fi suplimentată pentru ca alte companii să poată solicita granturile”, a spus Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).
Firmele din Iași care au aplicat pentru granturile de capital de lucru au solicitat între 2.000 și 150.000 de euro
Companiile din Iași din sectoarele HoReCa și turism, afectate de pandemia de COVID-19, au solicitat noi sume de la Ministerul Economiei pentru a trece mai ușor peste această perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Interesul a fost mare de la lansarea aplicației, în numai câteva ore fiind înregistrați mii de aplicanți la nivel național. Granturile au o valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanța de urgență).
Firmele din Iași cu o cifră de afacere cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 de euro vor primi granturi în valoare de 15 la sută din cifra de afaceri pe anul 2019, dar nu mai mari de 150.000 de euro fiecare
Domeniile eligibile la finanțare sunt restaurante, hoteluri, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente. IMM-urile, PFA-urile și cabinetele medicale din Iași s-au înscris pe site-ul Ministerului Economiei pentru a obține microgranturile în valoare de 2.000 de euro, în cadrul măsurii 1. Din Iași sunt 1.121 de aplicanți care vor să acceseze aceste sume, iar la nivelul țării s-au înscris 21.000 de potențiali beneficiari. Bugetul total al măsurii 1 este de 100 de milioane de euro, din care pot fi finanțați 50.000 de beneficiari de microgranturi.
Firmele din Iași afectate de pandemia de COVID-19 au obținut deja 10 milioane de lei în cadrul programului IMM Invest
Ministerul Economiei va lansa până la sfârșitul anului 2020 și măsura 3 destinată firmelor afectate de pandemia de COVID-19. Firmele din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza noului coronavirus au depus deja proiecte în cadrul programului IMM Invest. Un număr de 532 sunt credite aprobate, din Iași, în valoare de 242.166.296 lei, iar alte aproximativ 2.000 de firme așteaptă răspunsurile de la bănci. Programul este disponibil până la sfârșitul anului 2020.