Prima pagină » Local » Firmele de vidanjare din Iași care deversează ilegal substanțe periculoase, amendate usturător cu 10.000 lei de Garda de Mediu Iași

Firmele de vidanjare din Iași care deversează ilegal substanțe periculoase, amendate usturător cu 10.000 lei de Garda de Mediu Iași

26 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Firmele de vidanjare din Iași care fac deversări ilegale de substanțe periculoase în rețeaua publică de canalizare au fost verificate de Garda de Mediu Iași, iar în urma neregulilor ce țin mai ales de lipsa autorizațiilor de funcționare au fost aplicate amenzi usturătoare de mii de lei

Firmele de vidanjare din Iași au fost verificate de Garda de Mediu Iași. Acțiunea a fost realizată după ce au fost semnalate mai multe cazuri de deversări ilegale în rețeaua publică de canalizare, fiind descoperite numeroase nereguli ce țin mai ales de lipsa autorizației și avizele de funcționare. Garda de Mediu Iași a efectuat controalele la operatorii economici care desfășoară activitatea de colectare ape uzate cu autovidanje, iar în urma verificărilor făcute de comisarii de mediu au relevat neconformități grave. Astfel, a fost înregistrată o deversare a vidanjului în rețeaua de canalizare fără contract, faptă care a fost sancționată cu amendă în valoare de 1.000 lei.

„Nerealizarea măsurilor dispuse anterior în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului referitoare la obținerea autorizației de mediu s-a sancționat cu amendă de 10.000 lei și cele referitoare la interzicerea desfășurării activității, cu amendă de 7.500 lei”, au precizat oficialii Gărzii de Mediu Iași.

Firmele de vidanjare neautorizate s-au ales cu activitatea suspendată

Totodată, pentru desfășurarea activității fără autorizație de mediu și utilizarea rețelelor de canalizare fără contract, trei agenți economici au fost sancționați conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, cu avertisment și amendă de 5.000 lei și complementar, suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu.

„Atenționăm faptul că apelarea la serviciile unei vidanje neautorizate din punct de vedere a protecției mediului și care nu are acordul administratorului/proprietarului rețelei de canalizare poate crea prejudicii asupra mediului prin deversarea conținutului în ape sau pe sol sau prin prin imposibilitatea stabilirii trasabilității vidanjului care poate conține preparate periculoase”, au mai explicat oficialii Gărzii de Mediu Iași.

În ultimele luni, la nivelul Iașului au fost depistate realizând activități ilegale vidanjele cu numerele de înmatriculare IS 14 RJA, IS 17 RJA, IS 84 MIL, IS 37 APA, IS 13 LYZ, IS 50 RAJ, IS 17 VDJ, sunt numai o parte din cele identificate deversând în incinte îngrădite din zona Ciurea, Trei Fântâni, Valea Lupului, Bârnova, Miroslava și Aroneanu din Zona Metropolitană Iași.

Vindanjorii autorizați de la nivelul județului Iași se află sub contract cu ApaVital

Pentru a nu se ajunge în situațiile neplăcute, ApaVital Iași a semnat o serie de contracte prin care activitatea de vidanjare  poate fi prestată și de alte societăți, dar cu condiția ca vidanjul colectat de acestea să nu fie deversat oriunde în rețea, ci doar prin intermediul unei stații complet automatizate, amplasată la stația de epurare Dancu. Un număr de 11 societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale desfășoară astfel acest tip de activitate în județul Iași.

„Din păcate, pe lângă aceste societăți există și prestatori a căror principală țintă este doar acumularea de câștiguri cu orice preț, fără a mai ține seama și de mediul înconjurător, prestatori pentru care afectarea sistemului public și a mediului trece în alt plan mult mai puțin important. Astfel au fost depistați prestatori care funcționează ilegal, fără contracte, și care deversează vidanjul pe sol, alții în sistemul de canalizare, dar în puncte în care ori poluează aerul în zone de locuințe, ori blochează sistemul, producând refulări în spațiul public sau privat sau alții care chiar prin cantitate ajung să afecteze ciclurile biologice din stația de epurare”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *